Η Πρωτομαγιά των λουλουδιών και το πρωτομαγιάτικο στεφάνι


(Έτσι,για να πάρουμε και μια ανάσα και να μην ξεχάσουμε ότι όμορφο συντελείται στην φύση αυτή την εποχή)

Γνωστός στους διάφορους πολιτισμούς με διαφορετικά ονόματα, ο Μάιος ονομάστηκε έτσι από τη ρωμαϊκή θεότητα Maja (Μάγια) της οποίας το όνομα προήλθε με τη σειρά του από την ελληνική λέξη Μαία, τροφός και μητέρα. Η Μάγια ταυτίστηκε και με την Ατλαντίδα νύμφη Μαία, μητέρα του Ερμή στον οποίο και αφιερώθηκε ο μήνας. Σύμφωνα με τον τρόπο διαίρεσης του χρόνου των αρχαίων Ελλήνων, ο Μάιος αντιστοιχούσε σε μέρος του Μουνιχιώνα και του Θαργηλιώνα που σημαίνει το μήνα που ο ήλιος καίει, θερμαίνει τη γη. Ήδη από τους Ρωμαίους, η αρχή του μήνα σηματοδοτούνταν από τον εορτασμό της Αγαθής Θεάς ενώ σε όλη τη διάρκειά του τελούνταν γιορτές συνδεδεμένες με την ευφορία των αγρών.


Η φυσιογνωμία του Μαΐου στη λαϊκή αντίληψη είναι δίσημη: συνυπάρχει σ αυτήν το καλό και το κακό, η αναγέννηση και ο θάνατος. Όλες αυτές οι ιδιότητες συγκλίνουν και συγκεντρώνονται στην πρώτη του μέρα, την Πρωτομαγιά. Ο εθιμικός εορτασμός της ως της τελικής νίκης του καλοκαιριού κατά του χειμώνα και της κατίσχυσης της ζωής επί του θανάτου έχει μακρότατη παράδοση με ρίζες που ανάγονται σε προχριστιανικές αγροτικές λατρευτικές τελετές που αποσκοπούσαν στη γονιμότητα των αγρών και, κατ επέκταση, και των ζώων και των ανθρώπων.
Οι αρχαίοι Έλληνες, ως φλογεροί φυσιολάτρες, γιόρταζαν το άνοιγμα των λουλουδιών και το φτάσιμο της άνοιξης. Aπό τα αρχαιότερα χρόνια του πολιτισμού τους, που έφθασε στην Eλλάδα από τη Θράκη το ρόδο, μαζί με τις Oρφικές διδασκαλίες, το άνθος αυτό έγινε σύμβολο και υμνήθηκε ως η νύμφη των ανθέων. Ο Aνακρέων ύμνησε έτσι το άνθος αυτό του Mαγιού:

«Pόδον, άνθος των ερώτων
αναμίξωμεν τω Bάκχω
ρόδον, ω+ ωραίον άνθος
ενθέντες τοις κροτάφοις
ευθυμήσωμεν εν τούτοις».


Η γιορτή, όμως, της άνοιξης, η αρχαία Πρωτομαγιά, πήρε σιγά-σιγά κι επίσημη μορφή. Από τις παλαιότερες γιορτές, δημιουργήθηκαν τα Ανθεστήρια, η γιορτή των λουλουδιών. Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη γιορτή ανθέων των Ελλήνων. Ιδρύθηκε πρώτα στην Αθήνα, όπου με μεγαλοπρέπεια βάδιζαν προς τα ιερά πομπές με κανηφόρες, που έφερναν άνθη. Έπειτα τα Ανθεστήρια διαδόθηκαν και σ άλλες πόλεις της Ελλάδος και πήραν πανελλήνια μορφή.

Στα Ανθεστήρια της Ελλάδας «ανασταινόταν» ο… σκοτωμένος Ευάνθης θεός, επίθετο του Διόνυσου, που από το χυμένο αίμα του φύτρωσε, σύμφωνα με το μύθο, η άμπελος. Δρώμενο της Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα κατά τα νεότερα χρόνια ήταν η ανάσταση του Μαγιόπουλου. Ένας έφηβος εμιμείτο στα ξέφωτα του δάσους τον πεθαμένο, τάχατες, Διόνυσο. Κοπέλες τον στόλιζαν με άνθη και του τραγουδούσαν τον «κομμό, το θρήνο και τον οδυρμό, μέχρι που να «αναστηθεί» και μαζί με αυτόν όλη η φύση.
Όταν η ειδωλολατρία προσωποποίησε τις ιδιότητες της Φύσης και τις προσκύνησε σαν συγκεκριμένους θεούς, τότε τις αρχικές εκείνες γιορτές της Άνοιξης μοιράστηκαν μεταξύ τους η Ίσιδα, ο Διόνυσος, η Δήμητρα, ο Απόλλωνας, η Χλωρίδα (Flora) και αν κάποιος άλλος θεός θεωρήθηκε επόπτης της φυσικής παραγωγής ή αίτιος της βλάστησης των φυτών.

Και λοιπόν αντί για την αρχική και ενστικτώδη εκείνη χαρά των ανθρώπων από τη θέα της ζωής που ξαναγεννιέται στη φύση, γιόρταζαν οι δικοί μας πρόγονοι , από υποχρέωση πια, γιορτές, σαν τα Ανθεσφόρια περίπου, τα Ηροσάνθεια, τα Χλόεια, τα Θαλήσια και τέλος τα περίφημα Διονύσια για των οποίων την εξύμνηση συναγωνίζονται οι μεγαλύτεροι λυρικοί ποιητές της Ελλάδας που για την ανοιξιάτικη λαμπρότητά τους ψάλλει ο ουράνιος Πίνδαρος ότι:

Φοίνικος έρνος οπότ΄οιχθέντος Ωράν θαλάμου.
Εύοδμον επαιωσιν έαρ, φυτά νεκτάρεα.
Τότε βάλλεται , τότ΄επ΄αμβρόταν χέρσον εραταί
ίων φόβαι ρόδα τε κόμαισι μίγνυται,
αχεί τ΄ομφαί μελέων συν αυλοίς,
αχεί τε Σεμέλαν ελικάμπυκα χοροί.


(Το βλαστάρι του φοίνικα, των Ωρών σαν ανοίξει ο θάλαμος
και τα μυρωδάτα φυτά μυριστούν την εύοσμη άνοιξη,
τότε πετιέται, τότε στη γη των αθανάτων σωρός
χαριτωμένοι μενεξέδες και τριαντάφυλλα
με τα μαλλιά ανακατεύεται
και ηχεί γλυκιά φωνή με λυρικούς αυλούςκαι σέρνουνε χορούς για την ανθοστεφάνωτη Σεμέλη).
Αργότερα, με το πέρασμα των αιώνων, η αρχική έννοια της Πρωτομαγιάς χάθηκε και τα έθιμα επιβίωσαν απλώς ως λαϊκές γιορτές στις οποίες συμπεριλαμβάνονται περιφορά δέντρων, πράσινων κλαδιών ή στεφάνων με λουλούδια, ανακήρυξη του βασιλιά ή της βασίλισσας του Μάη, χορός γύρω από ένα δέντρο ή ένα στολισμένο κοντάρι-γαϊτανάκι. Πρόκειται για μια από τις ελάχιστες γιορτές χωρίς θρησκευτικό περιεχόμενο που έχουν διατηρηθεί ως τις μέρες μας με εκδηλώσεις που απαντώνται στον λαϊκό πολιτισμό πολλών ευρωπαϊκών λαών.

Το στεφάνι

Το πρωτομαγιάτικο στεφάνι είναι, σχεδόν, το μοναδικό έθιμο που εξακολουθεί να μας συνδέει με την παραδοσιακή Πρωτομαγιά, μια γιορτή της άνοιξης και της φύσης με πανάρχαιες ρίζες, πλούσια σε εκδηλώσεις σε παλαιότερες εποχές. Στις μέρες μας η Πρωτομαγιά με το μάζεμα των λουλουδιών για το πρωτομαγιάτικο στεφάνι, ενισχύει τις σχέσεις του ανθρώπου με τη φύση, από την οποία οι περισσότεροι έχουμε απομακρυνθεί, ζώντας στις πόλεις.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Αικατερίνη Καμηλάκη, το στεφάνι κατασκευαζόταν με βέργα από ευλύγιστο και ανθεκτικό ξύλο κλήματος ή άλλο και στολιζόταν με λουλούδια και κλαδάκια καρποφόρων δέντρων, όπως η αμυγδαλιά, η συκιά και η ροδιά. Ακόμα, το διακοσμούσαν με στάχυα από σιτάρι και κριθάρι, με κρεμμύδι αλλά και σκόρδο για το μάτι. Η χρησιμοποίηση πρασινάδας και όχι τόσο λουλουδιών με σκοπό τη μετάδοση της γονιμότητάς τους ήταν το κύριο χαρακτηριστικό των μαγιάτικων συνηθειών. Στον αγροτικό χώρο, μάλιστα, δε θεωρείτο απαραίτητο το πλέξιμο στεφανιών. Αρκούσε η τοποθέτηση πάνω από την πόρτα του σπιτιού μιας δέσμης από χλωρά κλαδιά ελιάς, συκιάς, νερατζιάς, πορτοκαλιάς και άλλα μαζί με λουλούδια. Απαραίτητη ήταν, επίσης, η ύπαρξη μεταξύ τους φυτών αποτρεπτικών… του κακού, όπως είναι η τσουκνίδα, το σκόρδο και άλλα.

Σύμφωνα με κείμενο του καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Μιχάλη Τιβέριου, το μαγιάτικο κλαδί ή το άνθινο στεφάνι, έχει κατά πάσα πιθανότητα τις ρίζες του στην αρχαιότητα: «Είναι γνωστό ότι στην αρχαία Ελλάδα τέτοια κλαδιά ή στεφάνια τα χρησιμοποιούσαν πολύ συχνά. Δεν είναι υπερβολικό να πούμε ότι δεν έλειπαν από καμία σημαντική εκδήλωση του δημόσιου, ιδιωτικού και θρησκευτικού βίου. Επιπλέον, είναι αξιοπρόσεκτο ότι μια σημαντική γιορτή ενός μήνα των αρχαίων, του Θαργηλίωνος, που αντιστοιχούσε, περίπου, με το δικό μας Μάιο, περιλάμβανε στα δρώμενά της την κατασκευή ενός κλαδιού ανάλογου με το μαγιάτικο. Το κλαδί αυτό δεν το έφτιαχναν με άνθη, αλλά με κλαδιά οπωροφόρων δέντρων, στα οποία αναρτούσαν κρεμμύδι και σκόρδο».Στις μέρες μας που έχουμε καθιερώσει στεφάνια από λουλούδια του αγρού ή των κήπων, τα οποία τοποθετούμε για μερικές μέρες στην κύρια είσοδο των σπιτιών μας. Δύσκολα μπορεί, πια, να ανιχνευτεί συμβολισμός στο σύγχρονο πρωτομαγιάτικο στεφάνι, κατά το Μιχάλη Τιβέριο, αφού για τους περισσότερους δεν αποτελεί, ίσως, τίποτα περισσότερο από μια όμορφη και μυρωδάτη σύνθεση λουλουδιών, χωρίς να παραπέμπει σε συσχετισμούς σύμφωνα με τους οποίους «χαρίζει» στους ενοίκους ενός σπιτιού υγεία, καλή τύχη, ειρήνη, ευτυχία και ευφορία. Σίγουρα, όμως, η κατασκευή του χαρίζει ευφορία σε μεγάλους και μικρούς, που ξεφεύγοντας από τις πόλεις αναζητούν τη χαρά της άνοιξης στην ολάνθιστη φύση.
http://visaltis.blogspot.com/2010/04/blog-post_30.html

Βίδα ηλικίας 300 εκατομμυρίων ετών!!



Το καλοκαίρι του 1998, Ρώσοι επιστήμονες που ερευνούσαν σε μια περιοχή 300 χ.λ.μ. νοτιοδυτικά της Μόσχας για τα υπολείμματα ενός μετεωρίτη, ανακάλυψαν ένα κομμάτι βράχου που περιέκλειε μια σιδερένια βίδα! Οι γεωλόγοι υπολογίζουν
ότι η ηλικία του βράχου είναι 300-320 εκατομμύρια χρόνια. Εκείνη την εποχή όχι μόνον δεν υπήρχαν ευφυείς μορφές ζωής στον πλανήτη, αλλά ούτε καν οι δεινόσαυροι δεν είχαν εμφανιστεί στην επιφάνειά του! Η βίδα, στην οποία διακρίνεται
καθαρά το κεφάλι και το περικόχλιό της, έχει μήκος ενός περίπου εκατοστού και διάμετρο περίπου τριών χιλιοστών του μέτρου.

Οι επιστήμονες νόμισαν αρχικά ότι η βίδα ανήκε σε κάποιο γεωργικό μηχάνημα. Όμως η βίδα ήταν γερά στερεωμένη στον βράχο. Περίπτωση "λάθους" αποκλείστηκε γιατί επιπλέον, όπως έδειξαν μεταγενέστερες μελέτες, η βίδα βρίσκεται εκεί για ένα πραγματικά τεράστιο χρονικό διάστημα, αφού τα άτομα του σιδήρου της βίδας και τα άτομα του πυριτίου (από το οποίο αποτελείται κυρίως ο βράχος) έχουν διαχυθεί εκατέρωθεν στα δύο υλικά! Οι ακτίνες Χ αποκάλυψαν ότι μέσα στο βράχο υπάρχουν και άλλες παρόμοιες βίδες όπως επίσης και δύο μικρές στρογγυλές σφαίρες που φέρουν τετράγωνες οπές!Το εύρημα μελετήθηκε επισταμένα σε διάφορα επιστημονικά ιδρύματα της Ρωσίας - από γεωλόγους, φυσικούς, παλαιοντολόγους, μεταλλειολόγους και αποδείχτηκε ότι η βίδα βρισκόταν μέσα στο ίζημα πριν αυτό στερεωθεί σε βράχο. Όλοι οι τεχνικοί που εξέτασαν τα ευρήματα είναι πεπεισμένοι ότι η βίδα έχει κατασκευαστεί τεχνητά και ότι δεν αποτελεί προϊόν κάποιας φυσικής διαδικασίας.

"ΒΙΣΑΛΤΗΣ"-visaltis.blogspot(Πληροφορίες από το περιοδικόΤ.Μ)

Αύξηση 160% στη google για την λέξη "διακοπές στην Ελλάδα"

Οπως δείχνουν και τα τελευταία στοιχεία από το Google Insights for Search, σε παγκόσμιο επίπεδο ο όρος αναζήτησης «κράτηση ηλιόλουστων διακοπών» έχει αυξηθεί κατά 300% και ταυτόχρονα, όροι που σχετίζονται με το «διακοπές στην Ελλάδα» έχουν αυξηθεί συνολικά κατά 160%. Οι χρήστες που ενδιαφέρονται να περάσουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα φαίνεται ότι προέρχονται πρωτίστως από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.
Όσον αφορά τους προορισμούς, τα ελληνικά νησιά συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον:
Αύξηση αναζήτησης όρων (τις τελευταίες ενενήντα ημέρες)

• Σκιάθος 70%
• Μύκονος 60%
• Σαντορίνη 40%
• Κρήτη 40%

Διαβάστε περισσότερα: http://totefteri.blogspot.com/2010/04/160-google.html#ixzz0mQaYsA9s

Τα 12 θετικά της οικονομικής κρίσης


1. Θα αναβιώσει το συσσίτιο της γειτονιάς και έτσι θα αναθερμανθούν και πάλι οι σχέσεις στις γειτονιές όπου κανείς πλέον δε λέει καλημέρα στον άλλον.

2. Τα παιδιά δε θα φεύγουν ούτε στα 40 από το πατρικό τους και θα μπορούν έτσι να φροντίζουν τους γονείς τους χωρίς να ξοδεύουν σε γηροκομεία και αποκλειστικές.
3. Θα ξαναζωντανέψει το ταβερνάκι της γειτονιάς, που με... ελάχιστα ή και βερεσέ θα καλύπτει τη βραδινή έξοδο.

4. Θα λανσαριστεί νέα μόδα διατροφής, όπως ρεβίθια αλάδωτα με ρίγανη, ρύζι με μαραθόσπορο και ραδίκια ποσέ.

5. Θα γνωρίσει νέες δόξες ο Καραγκιόζης με παραστάσεις όπως Ο Καραγκιόζης στο Βατοπέδι, Ο Καραγκιόζης Υπουργός, Ο Καραγκιόζης τραπεζίτης, Ο Καραγκιόζης χρηματιστής...

6. Δεν θα χρειασθεί να ολοκληρωθεί το πείραμα CERN, μιας και οι επιστήμονες θα έχουν μπροστά τους ολοζώντανο το μεγάλο «ΜΠΑΜ».

7. Ο ρατσισμός θα δεχθεί ένα ισχυρό χτύπημα, γιατί οι αλλοδαποί ξέρουν περισσότερα από φτώχεια και πείνα, και μπορούν να μας διδάξουν τα «μυστικά» της επιβίωσης.

8. Θα εκτιναχθεί στα ύψη ο δημογραφικός δείκτης - κάτι πρέπει να κάνεις για να σκοτώσεις την ώρα σου όταν δεν έχεις δουλειά.

9. Θα ανέβει το μορφωτικό επίπεδο, αφού οι μαθητές θα το ρίξουν στο διάβασμα λόγω αφραγκιάς.

10. Θα αναβιώσει η φιλική εταιρία, η γιάφκα, το κρυφό σχολείο, οι αντιστασιακές ομάδες ενάντια στο ανάλγητο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις παραφυάδες αυτού.

11.Θα αυξηθούν οι συνδέσεις adsl γιατί το internet είναι φτηνό μέσο "διασκέδασης". Που λεφτά για έξω...

12. Τέλος στην παχυσαρκία, η οποία κάνει θραύση στην Ελλάδα! Θα τρώμε λιγότερο (οι τιμές έχουν κορυφωθεί ενώ οι μισθοί έχουν πατώσει), θα κάνουμε περισσότερη γυμναστική (για να ζεσταθεί το κοκαλάκι μας εκεί που πήγε το πετρέλαιο), θα περπατάμε περισσότερο (εκεί που πήγε η βενζίνη). Θα γίνουμε ένας λαός κομψός και «φιτ».

http://trelokouneli.blogspot.com/2010/04/12.html

Η κατανάλωση σοκολάτας συνδέεται με την κατάθλιψη

Οι άνθρωποι που τρώνε συχνά σοκολάτα, είναι πιο καταθλιπτικοί ή, αντίστροφα, όσοι είναι καταθλιπτικοί, τρώνε όλο και περισσότερη σοκολάτα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που δείχνει ότι όσοι τρώνε τουλάχιστον μια σοκολάτα την εβδομάδα, έχουν χειρότερη ψυχική διάθεση σε σχέση με όσους τρώνε σοκολάτα πολύ πιο αραιά.

Επιβεβαιώθηκε έτσι ότι οι άνθρωποι τρώνε σοκολάτα, όταν βρίσκονται "στα κάτω τους", όμως δεν είναι ακόμα σαφές ποια ακριβώς σχέση υπάρχει ανάμεσα στη σοκολάτα και στην άσχημη ψυχική διάθεση.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, υπό τη δρα Νάταλι Ρόουζ, δημοσίευσαν τη σχετική έρευνα στο ιατρικό περιοδικό "Archives of Internal Medicine" του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, σύμφωνα με το ΒΒC και τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η σοκολάτα "φτιάχνει" το κέφι, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά. Από την άλλη, στη νέα έρευνα οι ερευνητές δεν απέκλεισαν ότι μπορεί η σοκολάτα να είναι τελικά η αιτία και όχι η θεραπεία για την κατάθλιψη. Στην έρευνα, που αφορούσε περίπου 1.000 ενηλίκους, άνδρες και γυναίκες, όσο περισσότερη σοκολάτα κατανάλωναν, τόσο χειρότερα ήταν τα κέφια τους.

Εκείνοι που έτρωγαν πιο πολύ από όλους (πάνω από έξι σοκολάτες των 28 γραμμαρίων η κάθε μια τον μήνα), είχαν τον μεγαλύτερο δείκτη κατάθλιψης. Κανείς από τους εθελοντές δεν έπαιρνε αντικαταθλιπτικά ή δεν είχε προηγουμένως διαγνωστεί ότι έπασχε από κατάθλιψη.

Οι πιο καταθλιπτικοί έτρωγαν κατά μέσο όρο 11,8 σοκολάτες (των 28 γραμμαρίων) τον μήνα, έναντι 5,4 όσων δεν είχαν κατάθλιψη. Τα άτομα με μέση "βαθμολογία" στο δείκτη κατάθλιψης, έτρωγαν κατά μέσο όρο 8,4 σοκολάτες (η μελέτη δεν διέκρινε μεταξύ μαύρης και σοκολάτας γάλακτος).

Οι αμερικανοί ερευνητές δήλωσαν ότι υπάρχουν αρκετές πιθανές εξηγήσεις για την ανακάλυψή τους. Μπορεί όσοι νιώθουν άσχημα, απλώς να θέλουν τη σοκολάτα για να "γλυκαθούν" και να νιώσουν καλύτερα ή μπορεί η κατάθλιψη που αισθάνονται, να τους οδηγεί να φάνε σοκολάτα και αυτή να μην έχει καμία ευεργετική επίδραση πάνω τους. Μπορεί κατά τη Ρόουζ, όπως και με το αλκοόλ, η σοκολάτα να έχει πρόσκαιρα βραχυπρόθεσμα οφέλη, αλλά μακροπρόθεσμα να μην ωφελεί στον ψυχισμό.

Δεν αποκλείεται, τέλος, η ίδια η σοκολάτα να αποτελεί άμεση αιτία για την αύξηση της κατάθλιψης, σύμφωνα με τους ερευνητές. Για να ξεκαθαριστεί τι από όλα αυτά συμβαίνει, θα χρειαστούν και άλλες έρευνες, κυρίως για να διευκρινιστεί αν η σοκολάτα αποτελεί αιτία κατάθλιψης ή προσωρινή "θεραπεία".
skai.gr

Στη Χιλή το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο του κόσμου

Θα αναζητήσει στο διάστημα την ύπαρξη εξωπλανητών, δηλαδή πλανητών εκτός του ηλιακού μας συστήματος.

Στην έρημο της νότιας Χιλής, θα κατασκευαστεί το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο του κόσμου αξίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο (ESO).

Με μήκος 42 μέτρα το Ευρωπαϊκό Εξαιρετικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο (ELT) θα αναζητήσει στο διάστημα την ύπαρξη εξωπλανητών, δηλαδή πλανητών εκτός του ηλιακού μας συστήματος.

Επιπλέον, θα προσπαθήσει να διαλευκάνει το μυστήριο της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας.
Το τηλεσκόπιο θα κατασκευαστεί στα 3.060 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας σε ένα βουνό της πλούσιας σε ορυκτά ερήμου Ατακάμα στη νότια Χιλή, η οποία προτιμάται από τους ειδικούς καθώς εκεί επικρατούν χαμηλά επίπεδα εξάτμισης του νερού και καθαρός ουρανός κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Πέντε χώρες -η Ισπανία, το Μαρόκο, η Νότια Αφρική, η Αργεντινή και η Χιλή- βρίσκονταν ανάμεσα στις υποψήφιες για να φιλοξενήσουν το τηλεσκόπιο.
«Το μέγεθος θα μας επιτρέψει βασικά να δούμε πλανήτες που μοιάζουν με τη Γη» δήλωσε ο Λαρς Λίντμπεργκ Κρίστενσεν, επικεφαλής του τμήματος εκπαίδευσης του Παρατηρητήριου που εδρεύει στο Γκάρτσινγκ της Γερμανίας.
«Θα είναι δυνατό να εξετάσουμε θεμελιώδη φυσικά ζητήματα σε ένα βαθμό που δεν ήταν προηγουμένως ποτέ δυνατό. Θα εξετάσουμε μαύρες τρύπες, γαλαξίες, σκοτεινή ύλη και σκοτεινή ενέργεια, τα οποία είναι δύο τελείως άγνωστα τμήματα του σύμπαντος» πρόσθεσε ο κ. Κρίστενσεν.
Το τηλεσκόπιο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2018, μετά από επτά χρόνια εργασιών.
skai.gr

Βρέθηκαν γονίδια που ευνοούν την εξάρτηση από το κάπνισμα

Ακόμα και στα γονίδια του μπορεί να οφείλεται το εάν κάποιος άνθρωπος θα ξεκινήσει το κάπνισμα, πόσα τσιγάρα θα καπνίζει κάθε χρόνο, σύμφωνα με τρεις νέες επιστημονικές έρευνες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ευρέως διαδεδομένες αλλαγές στον κώδικα του DNA, σε αρκετά χρωμοσώματα, σχετίζονται με τις καπνιστικές συνήθειες.

Οι μελέτες, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό "Nature Genetics", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, μελέτησαν τις περιπτώσεις άνω 140.000 ατόμων, καπνιστών και μη.

Μια γονιδιακή ποικιλομορφία, σε ένα γονίδιο στο χρωμόσωμα 11, φαίνεται να συνδέεται στενά με το ξεκίνημα του καπνίσματος και μια άλλη στο χρωμόσωμα 9 με το κόψιμο του καπνίσματος. Αν, δηλαδή, κάποιος έχει αυτές τις γονιδιακές παραλλαγές, έχει την τάση είτε να ξεκινήσει είτε να κόψει ευκολότερα το κάπνισμα.

Άλλες γονιδιακές μεταλλάξεις στα χρωμοσώματα 8 και 19 φαίνεται να κάνουν τους συγκεκριμένους ανθρώπους που τις έχουν, να καπνίζουν περισσότερα τσιγάρα (κατά μέσο όρο μισό τσιγάρο παραπάνω την μέρα), ενώ τα ίδια άτομα διατρέχουν κατά 10% αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο των πνευμόνων σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Οι ανακαλύψεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενες έρευνες που έχουν επισημάνει γονίδια, τα οποία καθιστούν κάποιον πιο "ευάλωτο" στο κάπνισμα.

Οι νέες έρευνες διευκολύνουν στην ανάπτυξη διαγνωστικών μεθόδων, οι οποίες θα βοηθήσουν να εντοπίζονται τα άτομα εκείνα που ίσως έχουν κληρονομήσει υψηλότερο κίνδυνο σχετιζόμενο με το τσιγάρο.

Πάντως, σύμφωνα με τους ερευνητές, παραμένει άγνωστο το μεταβολικό "μονοπάτι" μέσω του οποίου τα συγκεκριμένα γονίδια μεταφέρουν τον αυξημένο κίνδυνο και επηρεάζουν ανάλογα τον οργανισμό.
skai.gr

Οι γυναίκες που είναι μόνες... αδυνατίζουν


Αυτό τουλάχιστον έδειξε έρευνα που έγινε στην Αυστραλία. Οι γυναίκες που είναι μόνες αδυνατίζουν ενώ όσες έχουν σύντροφο παίρνουν κιλά.

Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες συνήθως παίρνουν βάζουν κιλά μετά τη γέννα του παιδιού τους. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι όσες γυναίκες δεν έχουν παιδιά, αλλά ζουν με έναν σύντροφο, παχαίνουν περισσότερο σε σύγκριση με όσες δεν διατηρούν μόνιμη σχέση ή δεν είναι παντρεμένες.

Μέσα σε μια περίοδο δέκα ετών, μια γυναίκα βάρους 63 κιλών κατά μέσο όρο προσέθεσε...
9 κιλά στο βάρος της, εάν ήταν παντρεμένη με παιδί, 6,7 κιλά αν είχε σύντροφο αλλά όχι παιδί, και μόλις πέντε κιλά, αν δεν είχε ούτε σύντροφο ούτε παιδί (οι περιπτώσεις γυναικών με μωρό αλλά χωρίς σύντροφο ήταν πολύ λίγες, για να προκύψουν στατιστικά αξιόπιστα συμπεράσματα).

Επειδή δεν υπάρχει λόγος να πιστέψει κανείς ότι η ύπαρξη συντρόφου προκαλεί αλλαγές στο μεταβολισμό μιας γυναίκας, οι ερευνητές συμπέραναν ότι το αυξημένο πάχος μιας γυναίκας με σύντροφο και χωρίς παιδί σχεδόν σίγουρα προέρχεται από μεταβολές στη συμπεριφορά της λόγω της σχέσης της ή του γάμου της.

Η μελέτη, υπό την καθηγήτρια βιοστατιστικής Ανέτ Ντόμπσον του πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «American Journal of Preventive Medicine», σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», κάλυψε ένα δείγμα πάνω από 6.000 γυναικών, ηλικίας 18 έως 23 ετών, στην αρχή της δεκαετούς περιόδου μελέτης.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις γυναικών που γέννησαν, υπήρξε μονιμότερη αύξηση του βάρους τους στη συνέχεια.

Η αύξηση του πάχους συνέβη κατά τη γέννηση του πρώτου παιδιού τους, ενώ οι γεννήσεις των επόμενων παιδιών δεν είχαν παρά ελάχιστη πρόσθετη επίπτωση στο βάρος τους. Επίσης, μετά την παρέλευση της δεκαετίας, είχε αυξηθεί το ποσοστό των γυναικών που δεν ασκούνταν σωματικά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένας λόγος για την αύξηση του πάχους των γυναικών που έχουν σύντροφο είναι ότι κάνουν πιο έντονη κοινωνική ζωή -π.χ. πηγαίνουν συχνότερα σε εστιατόρια και μάλιστα το βράδυ.

Μια προηγούμενη μελέτη είχε διαπιστώσει ότι και οι άνδρες που έχουν παιδιά τείνουν να έχουν αυξημένο πάχος, πράγμα που επιβεβαιώνει ότι για τα πρόσθετα κιλά παίζουν ρόλο, πρωτίστως, παράγοντες κοινωνικής συμπεριφοράς.

MedChannel.gr

Διαβάστε περισσότερα: http://totefteri.blogspot.com/2010/04/blog-post_9348.html#ixzz0mCOiEvdF

Αφθονούν στο γαλαξία πλανήτες σαν τη Γη

Οι βραχώδεις και υδάτινοι κόσμοι σαν τον πλανήτη μας πιθανότατα βρίσκονται εν αφθονία στο σύμπαν, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που για πρώτη φορά χρησιμοποιεί μια νέα προσέγγιση για να απαντήσει το ερώτημα "πόσο πιθανό είναι να βρούμε πλανήτες-αντίγραφα της Γης;".

Η νέα μελέτη εστιάζει στους "λευκούς νάνους", νεκρά πια άστρα, και στα ίχνη που έχουν αφήσει στις ατμόσφαιρες τους τα χημικά στοιχεία των "γήινων" εξωπλανητών που κάποτε περιφέρονταν γύρω τους.

Οι ερευνητές, με τη νέα μέθοδο, εκτιμούν ότι τουλάχιστον το 3,5% όλων των άστρων στο γαλαξία μας, τα οποία μοιάζουν με τον ήλιο μας, διαθέτουν γύρω τους βραχώδεις "γήινους" (εξω)πλανήτες - ένας τεράστιος αριθμός, αν σκεφτεί κανείς πόσα δισεκατομμύρια άστρα έχει ο γαλαξίας μας. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι μέχρι σήμερα ο γαλαξίας μας έχει φιλοξενήσει μέχρι και ένα δισεκατομμύριο βραχώδεις πλανήτες - πολλοί εκ των οποίων δεν υπάρχουν πια. Ένα μικρό μέρος από αυτούς είχε και ακόμα έχει νερό.

Η μελέτη, υπό τον Τζέι Φαρίχι του πανεπιστημίου Λέστερ, παρουσιάστηκε στο εθνικό αστρονομικό συνέδριο της Βρετανίας στη Γλασκώβη, σύμφωνα με το "Science" και το "New Scientist". Σύμφωνα με τη νέα θεωρία, οι "λευκοί νάνοι" (πυκνά απομεινάρια κοινών άστρων-ήλιων) έχουν συνήθως πολύ καθαρές ατμόσφαιρες όπου επικρατούν τα ελαφρά στοιχεία υδρογόνο και ήλιο, καθώς τα βαρύτερα στοιχεία τείνουν να βυθίζονται στο εσωτερικό του άστρου.

Όμως περίπου ένας στους πέντε "λευκούς νάνους" (το 20%) διαθέτει ατμόσφαιρα "μολυσμένη" με βαρύτερα στοιχεία, όπως το ασβέστιο, τα οποία, σύμφωνα με τον Φαρίχι και τους συνεργάτες του, δεν είναι παρά απομεινάρια βραχωδών πλανητών, που κάποια στιγμή μετατράπηκαν σε δακτύλιο σκόνης γύρω από το μητρικό άστρο, ώσπου σταδιακά, σαν βροχή, αυτά τα υλικά έπεσαν και απορροφήθηκαν από τον "λευκό νάνο", αφήνοντας πάνω του τις "κηλίδες μόλυνσης" από αυτά τα βαρύτερα "εξωπλανητικά" στοιχεία. Σύμφωνα με τους βρετανούς ερευνητές, που ανέλυσαν τις "χημικές υπογραφές" στο φάσμα φωτός που εκπέμπεται από εκατοντάδες "λευκούς νάνους", έχουν υπάρξει επίσης ενδείξεις για την ύπαρξη τέτοιων θερμών δακτυλίων σκόνης στην υπέρυθρη ακτινοβολία που εντόπισε το διαστημικό τηλεσκόπιο "Σπίτσερ".

Οι "λευκοί νάνοι" αποτελούν υπολείμματα άστρων που είχαν περίπου ίδια μάζα με τον ήλιο μας. Μετά από ζωή περίπου 9 δισ. ετών, αρχικά "φουσκώνουν" και μετατρέπονται σε ερυθρούς γίγαντες με διάμετρο μέχρι και 200 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του ήλιου μας (όταν αυτό συμβεί στο δικό μας ήλιο, αυτός θα διασταλεί πέρα και από την τωρινή τροχιά της Γης!). Στη συνέχεια, σταδιακά, ο κόκκινος γίγαντας θα σμικρύνει στο μισό από το αρχικό του μέγεθος και αργά θα γίνει όλο και αχνός, μετατρεπόμενος σε "λευκό νάνο", που περιβάλλεται από μια τεράστια αλλά πολύ λεπτή ατμόσφαιρα.

Έτσι, αν η νέα θεωρία είναι σωστή, οι βραχώδεις πλανήτες πρέπει να είναι πολύ κοινοί γύρω από άστρα σαν τον ήλιο μας. Το ποσοστό ύπαρξής τους μπορεί να ξεπερνά κατά πολύ το 20%, αν υποτεθεί ότι μερικά πλανητικά συστήματα θα έχουν πια καταστραφεί τελείως, χωρίς πλέον να έχουν αφήσει κάποιο ίχνος "μόλυνσης" πάνω στο πρώην μητρικό άστρο τους.
skai.gr

Ο ύπνος μας κάνει να θυμόμαστε καλύτερα

Ένας υπνάκος μετά την μάθηση κάποιου νέου πράγματος βοηθά τον εγκέφαλο να θυμάται καλύτερα, εφόσον ο ύπνος συνοδεύεται με όνειρα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που διαπίστωσε ότι όσοι ονειρεύονται, ιδίως αναφορικά με τις νέες γνώσεις τους, τα καταφέρνουν καλύτερα όταν ξυπνήσουν, σε σχέση με όσους δεν κοιμούνται ή δεν ονειρεύονται.

Η έρευνα, υπό τον δρα Ρόμπερτ Στίκγκολντ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βιολογίας "Cell Biology", σύμφωνα με το BBC και το "Science".

Η μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενες έρευνες νευροεπιστημόνων που έχουν δείξει ότι ο εγκέφαλος δεν "κοιμάται" την ώρα του ύπνου και ότι ο ύπνος βοηθά τον εγκέφαλο να απορροφήσει νέες πληροφορίες.

Η νέα έρευνα όμως, παράλληλα, παρέχει μερικές από τις πρώτες πειραματικές ενδείξεις ότι ειδικότερα τα όνειρα βελτιώνουν την μαθησιακή διαδικασία και την μνήμη.

Στο πλαίσιο του πειράματος, οι εθελοντές (φοιτητές του Χάρβαρντ) κλήθηκαν επί 45 λεπτά να μελετήσουν τη διάταξη ενός τρισδιάστατου λαβύρινθου σε υπολογιστή και να παίξουν με αυτόν, έτσι ώστε, αρκετές ώρες αργότερα, να μπορούν να βρουν το δρόμο της εξόδου μέσα στον εικονικό χώρο.

Όσοι (οι μισοί) είχαν προηγουμένως πάρει έναν υπνάκο, ήσαν εκείνοι που στη συνέχεια βγήκαν πιο γρήγορα από το λαβύρινθο. Όμως εκείνοι που όχι μόνο είχαν κοιμηθεί, αλλά επιπλέον θυμούνταν ότι είχαν ονειρευτεί το λαβύρινθο, ήσαν αργότερα δέκα φορές πιο γρήγοροι, κατά μέσο όρο, σε σχέση με όσους είχαν κοιμηθεί (και πολύ περισσότερο σε σχέση με όσους δεν είχαν καθόλου κοιμηθεί) στο να βρουν την έξοδο από τον λαβύρινθο, όταν πια ξύπνησαν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα όνειρα αποτελούν σημάδι ότι τα υποσυνείδητα μέρη του εγκεφάλου εργάζονται σκληρά στη διάρκεια του ύπνου, επεξεργαζόμενα τις πληροφορίες για να εκτελεστεί η "δουλειά" που πρέπει να γίνει. Όπως είπε ο δρ Στίκγκολντ, ο εγκέφαλος δουλεύει σε πολλά επίπεδα για να λύσει ένα πρόβλημα. Έτσι, το μη συνειδητό τμήμα του επεξεργάζεται τα πράγματα εκείνα που θεωρεί πιο σημαντικά.

Η ιδέα ότι τα όνειρα σχετίζονται με την επεξεργασία των αναμνήσεων στη διάρκεια του ύπνου, ανάγεται στον Φρόιντ και η νέα έρευνα παρέχει σαφείς ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο όντως συμβαίνει.

Η έρευνα μπορεί να έχει και πρακτικά αποτελέσματα, καθώς, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να βοηθήσει, ώστε να βρεθούν τρόποι βελτίωσης της μάθησης και της μνήμης. Για παράδειγμα, όπως είπαν, οι μαθητές και φοιτητές θα ωφελούνταν περισσότερο αν μελετούσαν εντατικά λίγο πριν κοιμηθούν ή αν έπαιρναν έναν σύντομο μεσημεριανό υπνάκο μετά το πρωινό διάβασμα.
skai.gr

"Τι είναι και τι κάνει το ΔΝΤ"


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΝΤ; ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΦΤΙΑΧΤΗΚΕ;; ΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΟΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΜΒΕΙ; ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ;;

"Σε τριπλή επιτήρηση μπαίνει τελικά η Ελλάδα, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να «βοηθήσει» τη χώρα. Εκτός από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον έλεγχο θα έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Οι τρεις οργανισμοί θα ελέγχουν κατά πόσο η κυβέρνηση εφαρμόζει τα μέτρα λιτότητας που έχει εξαγγείλει, και θα πιέζουν για περισσότερα. Ο Γιώργος Παπανδρέου όταν ρωτήθηκε γιατί δεν αρκούν οι ευρωπαίοι επιτηρητές και χρειάζεται και το ΔΝΤ έδωσε την εξής... απάντηση: «Σε παρόμοιες κρίσεις το ΔΝΤ έχει δείξει τεχνογνωσία, εκτός ευρωζώνης, την οποία δεν έχει η ευρωζώνη σε παρόμοιες κρίσεις. Είναι σημαντική αυτή η τεχνογνωσία, όπως το να βοηθήσει πχ. στις διοικητικές αλλαγές, ώστε να έχουμε διαφανή και αποτελεσματική λειτουργία του προϋπολογισμού. Είμαστε πρόθυμοι και θα είναι χρήσιμη η συνεργασία μας με το ΔΝΤ».

"Τεχνογνωσία" για κέρδη από τη φτώχεια
Μπορεί να θέλουν να μας κοροϊδέψουν, μπορεί και να θέλουν να κοροϊδέψουν και τους εαυτούς τους. Αν ίσχυαν αυτά που λένε, τότε γιατί ως τώρα έκαναν το παν για να μην μπει η χώρα στην επιτήρηση του ΔΝΤ; Και γιατί το ΔΝΤ από τη μεριά του πανηγυρίζει που θα του δοθεί η ευκαιρία να «βοηθήσει» την ελληνική οικονομία; Προφανώς γιατί το ΔΝΤ είναι ακριβώς το αντίθετο από φιλανθρωπικό ίδρυμα. Αν έχει μια «τεχνογνωσία» το ΔΝΤ είναι να γδέρνει ανθρώπους, να εξαθλιώνει πληθυσμούς και να διαλύει οικονομίες.

Το ΔΝΤ ιδρύθηκε το 1944, καθώς τελείωνε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος με στόχο να ελέγχει την τήρηση της ελεύθερης αγοράς στο «δυτικό» μισό του πλανήτη και να εξασφαλίζει ότι η παγκόσμια οικονομία κινείται προς όφελος των πλούσιων και των ισχυρών. Δίδυμη αδερφή του είναι η Παγκόσμια Τράπεζα που δανείζει είτε για έργα ανάπτυξης, είτε για τις «διαρθωτικές αλλαγές» που προτείνει το ΔΝΤ.

Αντίθετα ακόμη και από οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ ή η Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΔΝΤ δεν λειτουργεί στη βάση της «ισοτιμίας» των κρατών-μελών. Κάθε χώρα έχει ψήφους ανάλογα με το μέγεθος της οικονομίας της.

Αγορά
Δεν υπάρχουν ούτε καν δημοκρατικά προσχήματα. Οι εννέα ισχυρότερες χώρες συγκεντρώνουν το 50% των ψήφων. Οι 150 φτωχότερες συγκεντρώνουν όλες μαζί περίπου 25%. Στις πολύ σημαντικές αποφάσεις χρειάζεται πλειοψηφία 85%. Οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα που έχει πάνω από 15% των ψήφων και έτσι γίνεται και η μόνη χώρα που έχει πρακτικά δικαίωμα βέτο.

Ομως, πέρα από το πώς παίρνονται οι αποφάσεις, η εμπειρία είναι πικρή για το πού οδήγησαν αυτές οι αποφάσεις. Μια ματιά στην χτυπημένη από το σεισμό Αϊτή είναι αρκετή. Το 2003 η Αϊτή πλήρωσε 57 εκατομμύρια δολάρια για τόκους προς το ΔΝΤ, ενώ η ξένη «βοήθεια» προς τη χώρα ήταν 39 εκατομμύρια. Ανάμεσα στην «τεχνογνωσία» που είχε προσφέρει το ΔΝΤ στη χώρα ήταν ότι το 1995 την εξανάγκασε να μειώσει τους δασμούς στο ρύζι, από 35% σε 3%. Ετσι, μια χώρα που ως τότε έκανε εξαγωγές ρυζιού, έφτασε μέσα σε 10 χρόνια να εισάγει τρία στα τέσσερα κιλά ρύζι από το εξωτερικό, κυρίως από τις ΗΠΑ.

Η άλλη συμβουλή-εντολή του ΔΝΤ προς την Αϊτή ήταν να παγώσει τους μισθούς στους δημόσιους υπάλληλους. Τώρα, μετά το σεισμό, το ΔΝΤ ξανάρχεται «γενναιόδωρα» να δανείσει την Αϊτή, πάντα με όρους και εκβιασμούς.

Πακέτο βοήθεια-εκβιασμοί
Οι χώρες της Αφρικής υπέστησαν αντίστοιχες μαγικές συνταγές που θα τις έβαζαν υποτίθεται στο δρόμο της ανάπτυξης. Σήμερα το AIDS σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από όσους οι πόλεμοι στην Αφρική και η βασική ευθύνη γι΄αυτό το έγκλημα ανήκει στο ΔΝΤ.

Αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να βάλουν ως προτεραιότητα την αποπληρωμή του χρέους, εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι καταδικάζονταν στη φτώχεια, ενώ οι υποδομές υγείας αφήνονταν να διαλυθούν, αφού δεν έβγαζαν άμεσα κέρδη που θα κατέληγαν στους τραπεζίτες. Η βοήθεια σε όλες τις περιπτώσεις πήγαινε πακέτο με εκβιασμούς για αγορές όπλων αλλά και άλλων προϊόντων από συγκεκριμένες εταιρίες - φίλες του ΔΝΤ. Μια έρευνα είχε δείξει ότι οι χώρες που δαπανούν πολλά σε εξοπλισμούς έπαιρναν κατά μέσο όρο δυόμισυ φορές μεγαλύτερη ενίσχυση."
imerisia.gr

http://trelokouneli.blogspot.com/2010/04/blog-post_7323.html

ΔΝΤ λοιπόν και ξερό ψωμί ...και αν μπορείς κουνήσου...!!

[ Είναι επιτακτική ανάγκη να ζητήσουμε και επισήμως από
τους εταίρους μας την ενεργοποίηση του μηχανισμού
στήριξης, δήλωσε από το ακριτικό Καστελόριζο
ο Πρωθυπουργός.
«Εχουμε μπροστά μας μια νέα Οδύσσεια, ξέρουμε το δρόμο
για την Ιθάκη». ]

Ιθάκη = το ποθητό νησί το ΔΝΤ η βάρκα
και ο Γιώργος Οδυσσέας.! (ωραίο σενάριο)
Εκείνο που κάνει εντύπωση στον Ελληνικό λαό είναι
η διστακτικότητα της κυβέρνησης να πει από την αρχή στον
κόσμο τα πράγματα " ως έχουν ".!
Δηλαδή την αλήθεια.
Όσο για εκείνο το " πιστόλι στο τραπέζι " μάλλον
οπισθοκρότησε και μπαίνουμε ολοταχώς στη μαύρη τρύπα
ΔΝΤ.

ΔΝΤ λοιπόν και ξερό ψωμί ...και αν μπορείς κουνήσου...!!

Takis Vorini

http://tvorini-gr.blogspot.com/

Winscape… ίσως τα παράθυρα του μέλλοντος;

Όταν υπάρχει μια ωραία ιδέα, ακόμα δε περισσότερο όταν υπάρχει η όρεξη για την υλοποίησή της, πάντα τα αποτελέσματα είναι άξια προσοχής. Δυστυχώς, στον χώρο της τεχνολογίας, δεν φτάνουν πάντα οι διάφορες ιδέες στην γραμμή παραγωγής, για πολλούς και διάφορους λόγους (συνήθως λόγω κόστους για τις εταιρείες, ας μην το κρύβουμε), παρόλο που είναι πράγματι «μπροστά» και πολλές φορές παρουσιάζουν φανταστικό θέαμα.



Σε αυτή την κατηγορία, της «οικιακής προσπάθειας» και όχι της εταιρικής πρότασης, βρίσκεται το εγχείρημα «Winscape» ή, όπως το βαπτίσαμε εμείς, «τα παράθυρα του μέλλοντος». Αυτά που βλέπετε στις φωτογραφίες είναι δύο παράθυρα, σωστά; Λάθος! Είναι δύο εντοιχισμένες τηλεοράσεις plasma τεχνολογίας και ανάλυσης 1080p (αλλιώς Full HD) που προβάλλουν το «θέμα» τους (την εικονική θέα), αντίστοιχα με την γωνία που τα παρατηρεί ο…θεατής.



Χωρίς να μπούμε σε τεχνικές και κουραστικές λεπτομέρειες, αρκεί να αναφέρουμε πως το σύστημα που χρησιμοποιήθηκε κάθε άλλο παρά φθηνό μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς περιλαμβάνει έναν υπολογιστή Apple Mac Pro αρκετά «πουσαρισμένο», συν τις δύο plasma τηλεοράσεις, συν τον πομπό / δέκτη (χειροποίητος απαιτείται, για να «αναγνωρίζουν» τα παράθυρα την γωνία από την οποία τα κοιτάζει ο θεατής και να προβάλλουν σωστά το θέμα), οπότε... καταλαβαίνετε ότι το κόστος φθάνει τις αρκετές χιλιάδες ευρώ.



Εντούτοις, το θέαμα αφήνει τον θεατή με το στόμα ανοιχτό, καθώς δεν περιορίζεται σε «κανονικά» θέματα, αφού το σύστημα των «παραθύρων του μέλλοντος» μπορεί να μετατραπεί σε «ενυδρείο» ή σε μια βόλτα μέσα σε τραίνο - υπερταχεία ή και ακόμα έναν περίπατο στο διάστημα / περιφορά της Γης. Όπως λέει και ο λαός μας, «μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις», πόσο μάλλον ένα video…

Πραγματικότητα η πρώτη ολική μεταμόσχευση προσώπου

Την πρώτη ολική μεταμόσχευση προσώπου πραγματοποίησε ομάδα 30 ισπανών επιστημόνων στη Βαρκελόνη

Ισπανοί γιατροί πραγματοποίησαν την πρώτη παγκοσμίως ολική μεταμόσχευση προσώπου, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας Πέρε Μπαρέτ.

Μια επιστημονική ομάδα 30 ειδικευμένων ιατρών πραγματοποίησαν την επέμβαση στο νοσοκομείο της Βαρκελόνης Βαλ ντε Χεμπρόν, σε ένα νεαρό που είχε τραυματιστεί σοβαρά σε τροχαίο πριν από πέντε χρόνια.

Ο ασθενής αντιμετώπιζε τεράστια προβλήματα στην αναπνοή, την κατάποση και την ομιλία, εξήγησε ο δόκτωρ Μπαρέτ.

Στον ασθενή τοποθετήθηκαν νέοι μύες προσώπου, δέρμα, μύτη, χείλια, σιαγώνες, δόντια, στοματική κοιλότητα και ζυγωματικά οστά σε μια επέμβαση που διήρκεσε 22 ώρες και πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαρτίου.

Το νέο πρόσωπο του ασθενούς δεν μοιάζει με αυτό του ανώνυμου δότη αλλά πλάστηκε έτσι ώστε να θυμίζει έντονα το πρόσωπο του λήπτη πριν από τον τραυματισμό.

Ο ασθενής αναρρώνει καλά, πρόσθεσε ο Μπαρέτ.

Αναμένεται ότι ο ασθενής θα αρχίσει "να μιλά, να τρώει, να χαμογελά ακόμα και να γελά", μέσα σε λίγες εβδομάδες, εξήγησε ο γιατρός.

Ο ασθενής αναμένεται ότι θα μπορέσει να ζήσει "μια ουσιαστικά" φυσιολογική ζωή μετά την πλήρη ανάρρωση του.

Περίπου 10 μεταμοσχεύσεις προσώπου έχουν πραγματοποιηθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά όλες ήταν σε τμήματα του προσώπου και όχι στο σύνολο του υπογραμμίζουν οι ισπανοί επιστήμονες.
skai.gr

Δοκιμαστική πτήση ρομποτικού σκάφους από τις ΗΠΑ

Mυστικές oι λεπτομέρειες της αποστολής του αεροσκάφους

Η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία προχωράει την Πέμπτη στην πρώτη δοκιμαστική πτήση ρομποτικού "διαστημικού αεροσκάφους".

Το Χ-37Β μεταφέρθηκε στη βάση εκτόξευσης στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ, στη Φλόριντα. Εφόσον όλα εξελιχθούν με βάση τον προγραμματισμό, θα εκτοξευθεί με πύραυλο και στη συνέχεια θα αρχίσει η πτήση του ρομποτικού διαστημικού αεροσκάφους για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.

Η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία έχει κρατήσει μυστικές τις λεπτομέρειες της αποστολής και τον τελικό στόχο, αλλά ανακοίνωσε ότι η σημερινή πτήση έχει προγραμματιστεί για να δοκιμαστούν τα συστήματα του αεροσκάφους.

Το ρομποτικό αεροσκάφος θα ολοκληρώσει την πτήση του με προσγείωση στην αεροπορική βάση Βάντενμπεργκ, στην Καλιφόρνια. Το Χ-37Β είναι σχεδιασμένο για διαστημικές αποστολές διάρκειας έως 270 ημερών, σε χαμηλή τροχιά.

Το αεροσκάφος θυμίζει ένα μικρό διαστημικό όχημα, αλλά δεν έχει τη δυνατότητα μεταφοράς αστροναυτών. Η ενέργεια που χρειάζεται το σκάφος εξασφαλίζεται από μπαταρίες και ηλιακές κυψέλες.

Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε το 1999 υπό την αιγίδα της NASA και πέρασε στην ευθύνη διαφόρων κυβερνητικών υπηρεσιών πριν ανατεθεί τελικά στην Πολεμική Αεροπορία.
skai.gr

"ΞΕΦΕΥΓΟΥΝ" ΣΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

alcohol_01Το 34% των Ελλήνων δηλώνει ότι «μία ή και αρκετές φορές την εβδομάδα» καταναλώνει πέντε ή και περισσότερα αλκοολούχα ποτά, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο κοινοτικός μέσος όρος είναι 29%. Σύμφωνα με την κοινοτική δημοσκόπηση, τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στην Ιρλανδία (44%), τη Ρουμανία (39%), τη Γερμανία και την Αυστρία (36%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Λετονία (11%), τη Σουηδία (13%) και το Λουξεμβούργο (14%).

Το 13% των Ελλήνων, που αναγνωρίζει ότι τον τελευταίο μήνα κατανάλωσε αλκοολούχα ποτά, δηλώνει ότι αυτό συμβαίνει καθημερινά (14% στους «27»), 10% τέσσερις με πέντε φόρες την εβδομάδα (9% στους «27»), 24% δύο με τρεις φόρες την εβδομάδα (23% στους «27»), 28% μία φορά την εβδομάδα (26% στους «27»), 13% δύο με τρεις φορές τον μήνα (16% στους «27») και 12% μια φορά τον μήνα ( 11% στους «27»).

Το 53% των Ελλήνων και 36% των πολιτών στους «27» θεωρεί ότι μία αύξηση της τιμής στα αλκοολούχα ποτά κατά 25% θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ.

Εξάλλου, 92% των Ελλήνων και 83% των πολιτών στους «27» συμφωνούν να αυξηθούν οι έλεγχοι της αστυνομίας για, ενώ 91% των Ελλήνων και 73% των πολιτών στους «27» υποστηρίζουν ότι για τους νέους οδηγούς το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο οινοπνεύματος στο αίμα θα πρέπει να είναι 0,2g/l στο σύνολο της ΕΕ.

ΠHΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το ηφαίστειο απελευθερώνει έως 300.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών που παρακολουθούν το φαινόμενο

Το ηφαίστειο Εϊγιαφιέλ στην Ισλανδία απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα 150.000 έως 300.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε μέρα, μια ποσότητα ανάλογη με αυτή που εκπέμπει μια μικρομεσαία ευρωπαϊκή οικονομία, σύμφωνα με εκτιμήσεις ευρωπαίων επιστημόνων, που μελετούν το φαινόμενο.

Ηχαμηλότερη εκτίμηση (150.000 τόνοι καθημερινά) έγινε από τον γεωεπιστήμονα Κόλιν Μακφέρσον του βρετανικού πανεπιστημίου του Ντέραμ, ενώ η υψηλότερη (300.000 τόνοι) από τον Πατρίκ Αλάρ του Ινστιτούτου Γεωφυσικής του Παρισιού, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Και οι δύο ερευνητές διευκρίνισαν ότι πρόκειται για αρχικές εκτιμήσεις που μπορεί να αλλάξουν στη συνέχεια.

Σε ετήσια βάση, εκπομπές αερίων τέτοιου μεγέθους μπορεί να τοποθετήσουν το ισλανδικό ηφαίστειο από την 47η έως την 75η θέση στην παγκόσμια κατάταξη των κρατών όσον αφορά τις εκπομπές «αερίων του θερμοκηπίου», σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Φυσικών Πόρων (WRI).

Αν τελικά το ηφαίστειο το 2010 βρεθεί στην 47η θέση, τότε μέσα στο έτος θα έχει εκπέμψει στην ατμόσφαιρα περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από χώρες όπως η Αυστρία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Φινλανδία, η Βουλγαρία, η Σουηδία, η Δανία, η Ελβετία κ.α.

Πάντως οι ειδικοί είναι καθησυχαστικοί ότι μια τέτοια ηφαιστειακή έκρηξη δεν μπορεί να επιδεινώσει την κλιματική αλλαγή, καθώς η συνεισφορά του ισλανδικού ηφαιστείου είναι τελικά μικρή - λιγότερο από το 0,3% των παγκόσμιων εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου».

Εξάλλου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος, οι καθημερινές εκπομπές διοξειδίου από τα αεροσκάφη των 27 κρατών μελών της ΕΕ φθάνουν περίπου τους 440.000 τόνους καθημερινά.
skai.gr

Η κατανάλωση καλοψημένου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου

Αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κρέατος, ειδικά εάν αυτό είναι καλοψημένο, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Το τηγάνισμα, το ψήσιμο και το μπάρμπεκιου μέχρι το κρέας να καρβουνιάσει, μπορεί να δημιουργήσουν χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο της ουροδόχου κύστης, σύμφωνα με την μελέτη, που διαπίστωσε ότι όσοι άνθρωποι τρώνε συχνά καλοψημένα κρέατα, έχουν υπερδιπλάσια πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο σε σχέση με όσους τρώνε λιγότερο κρέας και λιγότερο ψημένο.

Η έρευνα από ερευνητές του πανεπιστημίου του Τέξας, η οποία παρουσιάστηκε σε συνέδριο στις ΗΠΑ σχετικό με την έρευνα για τον καρκίνο, σύμφωνα με το BBC, μελέτησε επί 12 χρόνια πάνω από 1.700 άτομα.

Συμπέρανε ότι, εκτός από το κόκκινο κρέας, ακόμα και το κοτόπουλο και το ψάρι, αν είναι τηγανητά, αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες καρκίνου.

Οι τρεις βασικοί τύποι καρκινογόνων χημικών ουσιών, που συλλογικά ονομάζονται «ετεροκυκλικές αμίνες», αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου πάνω από δυόμιση φορές.

Μερικοί άνθρωποι μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές, φαίνεται πως έχουν γενετική προδιάθεση να είναι ακόμα πιο ευάλωτοι στον κίνδυνο καρκίνου λόγω της διατροφής με καλοψημένα κρέατα.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν το DNA όλων των συμμετεχόντων στην έρευνα, αναζητώντας διαφορές στον τρόπο που τα άτομα μεταβολίζουν το μαγειρεμένο κρέας. Ανακάλυψαν ότι μερικοί άνθρωποι έχουν γονίδια που τους καθιστούν μέχρι και πέντε φορές πιο πιθανούς να αναπτύξουν καρκίνο, όταν τρώνε πολύ κόκκινο κρέας.

Το πολύ ψημένο έως καρβουνιασμένο κρέας έχει ήδη συνδεθεί, από προηγούμενη έρευνα, με τον καρκίνο στο πάγκρεας.

Πάντως ειδικοί στον καρκίνο δήλωσαν ότι χρειάζονται και άλλες έρευνες για να επιβεβαιωθεί ότι η τακτική κατανάλωση κόκκινου κρέατος όντως αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο της ουροδόχου κύστης.
skai.gr

Η δημοτικότητα συνδέεται με το σωματότυπο

Τα παχύσαρκα παιδιά είναι τα λιγότερο δημοφιλή στο σχολείο και τις παρέες

Η παχυσαρκία μειώνει τη δημοτικότητα και γενικότερα το κοινωνικό «στάτους» ενός παιδιού στο δημοτικό σχολείο και ακόμα συνδέεται από τους συνομηλίκους του με αρνητικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, σύμφωνα με μια νέα έρευνα ελλήνων ερευνητών.

Οι ερευνητές μελέτησαν 414 αγόρια και κορίτσια ηλικίας πέντε έως δέκα ετών και τα ταξινόμησαν σε κατηγορίες ανάλογα με το δείκτη σωματικής μάζας καθενός (παχύσαρκα/υπέρβαρα, κανονικά, αδύνατα). Τα παιδιά κοίταξαν πέντε φωτογραφίες με διάφορους σωματότυπους (αδύνατους έως παχύσαρκους) και επέλεξαν εκείνον που πίστευαν ότι ανταποκρινόταν πιο πολύ στο δικό τους σώμα.

Αν και αντικειμενικά το 36% των παιδιών είχαν κατηγοριοποιηθεί ως υπέρβαρα ή παχύσαρκα, τα περισσότερα (το 75%, δηλαδή τρία στα τέσσερα) από αυτά τα παιδιά επέλεξαν κανονικό σωματότυπο, θεωρώντας ότι έχουν φυσιολογικό βάρος (μια ένδειξη ότι τα παχύσαρκα/υπέρβαρα παιδιά «αρνούνται» να δουν την πραγματικότητα σε σχέση με το βάρος τους). Αντίθετα, όλα σχεδόν τα παιδιά που είχαν εξ αντικειμένου ταξινομηθεί ως κανονικά ή αδύνατα, επέλεξαν σωματότυπους που όντως αντιστοιχούσαν στην πραγματικότητα.

Σε επόμενο στάδιο, για να διαπιστωθεί ο βαθμός δημοτικότητας κάθε παιδιού στο σχολείο του, οι ερευνητές ζήτησαν από κάθε παιδί να κατονομάσει τρεις συμμαθητές του που θα προσκαλούσε στο πάρτι του και τρεις που δεν θα καλούσε. Οι απαντήσεις αποκάλυψαν μια στενή συσχέτιση ανάμεσα στο βάρος των παιδιών και στη δημοτικότητά τους ανάμεσα στα άλλα παιδιά. Τα πιο δημοφιλή παιδιά ήσαν κυρίως μέσου βάρους ή αδύνατα, ενώ τα λιγότερο δημοφιλή ήσαν κυρίως παχύσαρκα ή υπέρβαρα.

Τέλος, τα παιδιά άκουσαν μια σειρά από σύντομες ιστορίες με ήρωες που είχαν τόσο θετικά όσο και αρνητικά χαρακτηριστικά και οι οποίοι εμπλέκονταν σε διάφορες δραστηριότητες (κοινωνικές, σχολικές, αθλητικές, καλλιτεχνικές κ.α.). Στη συνέχεια, τα παιδιά κλήθηκαν να διαλέξουν τα πρόσωπα εκείνα στις ιστορίες που θεωρούσαν ότι αντιστοιχούσαν καλύτερα στα θετικά και στα αρνητικά προσωπικά χαρακτηριστικά. Τα παιδιά όλων των ηλικιών ανεξαιρέτως έτειναν να αποδώσουν θετικά χαρακτηριστικά πρωτίστως στα πρόσωπα κανονικού βάρους και δευτερευόντως στους λεπτούς, ενώ αρνητικά χαρακτηριστικά και ιδιότητες πρωτίστως απέδωσαν στα υπέρβαρα και παχύσαρκα πρόσωπα των ιστοριών.

Όσον αφορά τις αντιλήψεις για το ποιος είναι πιο ευάλωτος σε ασθένειες, τα παιδιά πέντε έως οκτώ ετών έτειναν να αποδίδουν προβλήματα υγείας στους παχύσαρκους, ενώ τα παιδιά δέκα ετών κυρίως στους αδύνατους.

Σύμφωνα με την κ. Κορνηλάκη, η μελέτη δείχνει την ανάγκη να υπάρξουν έγκαιρα προληπτικά εκπαιδευτικά προγράμματα, που θα καταπολεμούν την μεγάλη προκατάληψη των παιδιών κατά του πάχους, που οδηγεί μέχρι και σε στιγματισμό των παχύσαρκων, καλλιεργώντας αρνητικά στερεότυπα για τους υπέρβαρους συνομηλίκους τους και σε κοινωνική απομόνωση των τελευταίων. Πάντως, σύμφωνα με την ίδια, όσο περνάνε τα χρόνια και τα παιδιά μεγαλώνουν, φαίνεται πως αυτές οι προκαταλήψεις υποχωρούν σε κάποιο βαθμό, αλλά σε κάθε περίπτωση χρειάζονται περαιτέρω έρευνες πάνω στο ζήτημα.
skai.gr

Samsung 3D LED TV: Η νέα διάσταση στην τηλεόραση

Η Samsung επαναπροσδιορίζει την έννοια της οικιακής ψυχαγωγίας

Μια ολοκληρωμένη 3D εμπειρία προσφέρει από σήμερα η Samsung Electronics στους Έλληνες καταναλωτές, με τη διάθεση των εξαιρετικά λεπτών Full HD 3D LED τηλεοράσεων, 3D Βlu-ray και 3D γυαλιών.



Έπειτα από την επιτυχημένη πορεία που σημείωσαν παγκοσμίως οι τηλεοράσεις LED το 2009, η Samsung συνεχίζει να φέρνει την επανάσταση στην οικιακή ψυχαγωγία, αποτελώντας την πρώτη εταιρεία στην Ευρώπη που διαθέτει μια ευρεία γκάμα προϊόντων οικιακής ψυχαγωγίας 3D, που περιλαμβάνει: 3D LED, 3D LCD και 3D Plasma τηλεοράσεις, 3D Βlu-ray players και 3D Ηome Τheaters.



Τα 3D προϊόντα της Samsung ενσωματώνουν το Samsung Apps, το πρώτο application store για τηλεοράσεις και Βlu-ray, και προσφέρουν στον χρήστη προηγμένες δυνατότητες δικτύωσης μέσω της υπηρεσίας Internet@TV, για να έχει πρόσβαση στο περιεχόμενο της αρεσκείας του είτε πρόκειται για ταινίες είτε για δημοφιλείς διαδικτυακές εφαρμογές, όπως το FaceBook και το Picasa. Παράλληλα, οι 3D τηλεοράσεις της Samsung προσφέρουν τη δυνατότητα μετατροπής του 2D τηλεοπτικού υλικού σε 3D με το πάτημα μόνο ενός πλήκτρου στο τηλεχειριστήριο -μια μοναδική καινοτομία της Samsung.



Σημειώνεται πως η διάθεση των 3D τηλεοράσεων ξεκινά άμεσα με τη σειρά C7000, ενώ σταδιακά θα διατεθούν οι σειρές τηλεοράσεων 3D LED TV C8000, 3D LCD C750 και 3D Plasma C7000.
zougla.gr

Νέα έρευνα για την αντοχή των παιχνιδομηχανών απογοητεύει

Τελικά, κάθε άλλο παρά ανθεκτικές και αξιόπιστες, σε σχέση με εκείνες των προηγουμένων ετών, αποδεικνύονται οι τωρινές παιχνιδομηχανές της εποχής του High Definition (με εξαίρεση φυσικά το Nintendo Wii). Βλέπετε, όλα τα χρόνια ύπαρξης των μηχανημάτων αποκλειστικά για videogames (εξού και «παιχνιδοκονσόλες»), δηλαδή από τότε που γεννήθηκαν, γύρω στο 1974, μέχρι και το 2005, που βγήκε το Xbox360 (και ακολούθως το PlayStation 3 το 2006), ένας παράγοντας ήταν 100% ξεκάθαρος στον υποψήφιο αγοραστή: η αξιοπιστία. Μια αξιοπιστία που απεδείκνυε εαυτόν σε κάθε μορφή κονσόλας, ανεξαρτήτως της εταιρείας κατασκευής τόσα χρόνια…«πήγε περίπατο» πρώτα από την Microsoft και το Xbox 360 το 2005 και κατόπιν από τη Sony και το PlayStation 3 της.



Ο ρυθμός αποτυχίας / σφάλματος υλικού (hardware fault / error) έχει μετατραπεί στη σύγχρονη «κατάρα» των νέων μηχανημάτων, ακριβώς επειδή… είναι συχνός – σε σημείο τέτοιο μάλιστα που αρκετοί κάτοχοι έχουν αλλάξει την κονσόλα τους πάνω από δύο φορές, γεγονός που σαφέστατα «τσούζει» την τσέπη των καταναλωτών σ' αυτές τις δύσκολες οικονομικώς εποχές. Πρόσφατα εκπονήθηκε μια νέα έρευνα μεταξύ 500.000 χρηστών από την NoFussReviews και τα αποτελέσματα αποδεικνύουν περίτρανα ότι διανύουμε τη χειρότερη εποχή αξιοπιστίας στις παιχνιδομηχανές. Πάνω από το 42% δήλωσε πως έχει χαλάσει το Xbox360 του, ενώ για το PS3 το νούμερο πέφτει στο 8% και για το Nintendo Wii το ποσοστό είναι μόλις στο 1%.



Η κατάσταση όμως χειροτερεύει: στην ερώτηση αν έχει αλλαχτεί η κονσόλα πάνω από δύο φορές, οι κάτοχοι Xbox360 απάντησαν θετικά κατά 55% (ειλικρινά, αίσχος), για το PS3 το νούμερο είναι στο 12% και για το Nintendo Wii είναι… 0% (ολογράφως: μηδέν, εύγε Nintendo). Και τα χάλια συνεχίζονται: 39% των κατόχων Xbox360 χρειάστηκε να το αλλάξουν πάνω από τρεις φορές, αντίστοιχα το 8% των κατόχων PS3 και απολύτως κανένας (0%) για το Nintendo Wii. Από το σημείο αυτό και μετά πιστεύουμε ότι δεν έχει νόημα η περαιτέρω ανάλυση, καθώς είναι εμφανής η μειωμένη αξιοπιστία των μηχανημάτων των δύο μεγάλων εταιρειών. Πάντως, τα νουμεράκια έχουν και συνέχεια, όπου βέβαια μόνο γέλια μπορούν να προκαλέσουν: για αλλαγή πάνω από 4 φορές έχουμε σκόρ 6% και 1% (Xbox 360 / PS3) και για αλλαγή πάνω από 5 φορές (ναι συμβαίνει και για 5η φορά) πάμε στο 3% για το Xbox 360 και στο 1% για το PS3 – εννοείται πως το Wii είναι στο 0% πριν…
zougla.gr

«Ανάποδοι» πλανήτες αλλάζουν τις κοσμικές σταθερές!



Επιστήμονες στη Βρετανία εντόπισαν πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος οι οποίοι περιφέρονται αντίθετα από τη φορά του μητρικού τους άστρου, ανακάλυψη που δημιουργεί νέα δεδομένα για την ανάπτυξη θεωριών και για τα μοντέλα δημιουργίας των πλανητών. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου St Αndrews ανακάλυψαν έξι πλανήτες που έχουν αντίθετη κίνηση από αυτήν του μητρικού τους άστρου.

«Ως σήμερα όλα τα μοντέλα δημιουργίας ενός πλανήτη στηρίζονταν στο δικό μας ηλιακό σύστημα, στο οποίο όλοι οι πλανήτες κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με αυτήν του Ηλιου. Η ανακάλυψη ανατρέπει τώρα το αξίωμα ότι οι πλανήτες υποχρεωτικά κινούνται με τη φορά του μητρικού τους άστρου» ανέφερε ο Αντριου Κόλιερ Κάμερον, επικεφαλής της έρευνας, κατά την παρουσίασή της στο ετήσιο συνέδριο της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας, που διοργανώνεται αυτές τις ημέρες στη Γλασκώβη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια πιθανή εξήγηση για αυτό το φαινόμενο είναι ότι η βαρύτητα αυτών των πλανητών επηρεάζεται από κάποιο άστρο ή από άλλο διαστημικό αντικείμενο που βρίσκεται μακρύτερα από το τοπικό πλανητικό σύστημα. Αναφέρουν επίσης ότι πλανήτες με συνθήκες όμοιες με αυτές της Γης δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν σε τέτοιου είδους ηλιακά συστήματα.

http://apolitistosteki.blogspot.com/2010/04/blog-post_1902.html

Συμβουλές για να μην το ξαναρχίσετε το κάπνισμα

Το γεγονός ότι όσοι κόβουν το τσιγάρο είναι σε θέση ανά πάσα στιγμή να πουν πόσος χρόνος έχει περάσει από το τελευταίο που κάπνισαν -ακόμη και σε ώρες!- είναι ενδεικτικό της μάχης που δίνουν κάθε στιγμή για να μην ξανακυλήσουν. Το μυστικό της επιτυχίας είναι η αποφασιστικότητα αλλά υπάρχουν και κάποια πρακτικά tips που θα διευκολύνουν τη διαδικασία.

1. Μην το βάζετε κάτω σε κάθε πισωγύρισμα
Οι υποτροπές είναι μέρος της διαδρομής για τη διακοπή του καπνίσματος. Μπορεί αυτές να μας πηγαίνουν πίσω, ωστόσο είναι πολύτιμες στην τελική πρόοδο. Οσο περίεργο και αν ακούγεται, μας βοηθούν να ανακαλύψουμε μεγάλες δυνατότητες που κρύβουμε... μέσα μας, αλλά και να γνωρίσουμε καλύτερα την εξάρτησή μας από το τσιγάρο. Εν τω μεταξύ θα πρέπει να ξέρετε ότι όσο περνάει ο καιρός και όσο μειώνεται η επιθυμία μας για το τσιγάρο, αυτά τα πισωγυρίσματα μειώνονται. Επιπλέον, η βελτίωση στις δυνάμεις μας από τη διακοπή του καπνίσματος αυξάνει σταδιακά και τη θέλησή μας να συνεχίσουμε τη μάχη.

2. Επανάληψη… μήτηρ απεξάρτησης!
Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν επιχειρήσει πάρα πολλές φορές να κόψουν το κάπνισμα και κάθε φορά η αποχή τους διήρκεσε από κάποιες μέρες μέχρι κάποιους μήνες. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε προσπάθειά τους θα έχει το ίδιο βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα. Και πάλι, τα κίνητρα αλλά και το δίκτυο υποστήριξης μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο συνδυασμός της προσπάθειας απεξάρτησης από το κάπνισμα με ένα σωστό διατροφικό πλάνο και ένα καλά οργανωμένο πρόγραμμα γυμναστικής είναι αυτός που αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες για το επιθυμητό αποτέλεσμα.

3. Σε καλά χέρια
Σίγουρα η προσπάθεια μπορεί να γίνει πιο εύκολη όταν υπάρχει ένα δίχτυ ασφαλείας από ειδικούς. Αυτό προσφέρουν συνήθως τα κέντρα διακοπής καπνίσματος, όπου παρέχετται ψυχολογική και φαρμακευτική συνδρομή. Τα φάρμακα-υποκατάστατα της νικοτίνης είναι ένα πολύτιμο στήριγμα για τον οργανισμό, ενώ η επαφή με ψυχολόγο μπορεί να βοηθήσει τον καθένα να ξεπεράσει το «θόλωμα» που του προκαλεί το σύνδρομο στέρησης.

4. Αντιστάθμισμα τα οφέλη
Τη στιγμή της αδυναμίας το να σκέφτεται ο άνθρωπος που θέλει να κόψει το κάπνισμα τα οφέλη στα οποία αποσκοπεί με αυτήν την προσπάθεια μπορεί να είναι πολύ παραγωγικό. Αυτά τα οφέλη είναι τα βραχυπρόθεσμα αλλά και τα μακροπρόθεσμα. Αξίζει να γνωρίζει κανείς ότι είκοσι λεπτά μετά το τελευταίο τσιγάρο γίνεται φυσιολογική η αρτηριακή πίεση. Οκτώ ώρες μετά τα επίπεδα της νικοτίνης και του μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα μειώνονται ενώ το επίπεδο του οξυγόνου εξομαλύνεται. Στις σαράντα οκτώ με εβδομήντα δύο ώρες, η νικοτίνη αποβάλλεται πλήρως και αλλάζει η γεύση αλλά και η αναπνοή. Στους τρεις μήνες με έναν χρόνο βελτιώνονται σημαντικά όλες οι αναπνευστικές λειτουργίες και αρχίζει να μειώνεται ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα. Δέκα χρόνια μετά, ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα μειώνεται στα επίπεδα ενός μη καπνιστή.

5. Τον νου σας στη ζυγαριά!
Η νικοτίνη διευκολύνει το μεγάλο ξόδεμα ενέργειας οπότε όταν σταματά να κυκλοφορεί στον οργανισμό είναι πιθανή μια αύξηση βάρους της τάξης των δύο-τριών κιλών. Για να μην πάρετε αυτά τα κιλά, μην καταφύγετε σε αυστηρή δίαιτα επειδή σίγουρα δεν μπορείτε να αντέξετε πολλών ειδών στερήσεις παράλληλα. Απλώς αλλάξτε κάποιες διατροφικές συνήθειες: τρώτε αργά, μειώστε τις ποσότητες και αποφύγετε τροφές με πολλή ζάχαρη. Πιείτε πολύ νερό και καθόλου αλκοόλ!

http://trelokouneli.blogspot.com/2010/04/blog-post_6013.html

"Βραχυκύκλωμα" στις αερομεταφορές

Αναβάλλονται οι διαβουλεύσεις με τους εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ

Για δορυφορική εικόνα του ηφαιστειακού νέφους πατήστε ΕΔΩ

"Βραχυκύκλωμα" στις αερομεταφορές προκάλεσε για μια ακόμη μέρα το νέφος από την ηφαιστειακή τέφρα του ηφαιστείου της Ισλανδίας.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια της Αεροπλοΐας (Eurocontrol) σχεδόν 63.000 πτήσεις ακυρώθηκαν στον εναέριο χώρο της Ευρώπης από την Πέμπτη, ενώ την Κυριακή μόλις 5.000 πτήσεις πραγματοποιήθηκαν ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες θα γίνονταν 24.000 πτήσεις.

Η Eurocontrol πρόσθεσε ότι στο μεγαλύτερο τμήμα του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου δεν παρασχέθηκαν υπηρεσίες ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας σε πολιτικά αεροσκάφη, εξαιτίας του ηφαιστειακού νέφους από την Ισλανδία.

Πτήσεις εκτελούνται στη νότια Ευρώπη, την Ιβηρική και τα νότια Βαλκάνια.

Η Eurocontrol επισήμανε στην ανακοίνωσή της ότι τα τελευταία στοιχεία δείχνουν "κάποια θετική εξέλιξη στις προσεχείς ώρες" αναφορικά με την πιθανή επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από την ηφαιστειακή στάχτη, αλλά δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις.

Στην Ελλάδα μέχρι στιγμής για την Κυριακή έχουν ματαιωθεί 174 πτήσεις από και προς το Ελευθέριος Βενιζέλος και 218 συνολικά στα αεροδρόμια όλης της επικράτειας.

Τα προβλήματα προκάλεσαν και την αναβολή των προγραμματισμένων για τη Δευτέρα διαβουλεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Αμφίβολη είναι και η διεξαγωγή των αναμετρήσεων για τα ημιτελικά του Champions και του Europa League. Η UEFA παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου καθώς θα πρέπει να αποφασίσει σύντομα εάν οι αγώνες πραγματοποιηθούν κανονικά, αφού υπάρχει το ενδεχόμενο οι ομάδες να αντιμετωπίσουν πρόβλημα στις μετακινήσεις τους.

«Οι μισές από τις πτήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν»

Οι μισές από τις προγραμματισμένες πτήσεις της Δευτέρας στην Ευρώπη " "μπορούν να πραγματοποιηθούν", δήλωσε πάντως την Κυριακή ο ισπανός υφυπουργός αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Ντιέγκο Λόπες Γκαρίντο, η χώρα του οποίου προεδρεύει την περίοδο αυτή της ΕΕ.

"Οι προβλέψεις είναι ότι το ήμισυ των πτήσεων (από την Ευρώπη) μπορεί ε να πραγματοποιηθεί αύριο" Δευτέρα, δήλωσε ο Λόπες Γκαρίντο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, στην έδρα του Eurocontrol, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροπλοΐας.

Ο ισπανός υφυπουργός τόνισε την ανάγκη συντονισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Μεταφορές, Σίιμ Κάλας, είπε επίσης ότι ελπίζει ότι το 50% των πτήσεων στην Ευρώπη θα μπορέσει να εξασφαλιστεί. Η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι «βιώσιμη» για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ο ευρωπαίος αξιωματούχος. Όμως επέμενε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός με την ασφάλεια.

«Υπερβολικοί οι περιορισμοί των πτήσεων»

Στο μεταξύ η κύρια ένωση των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών (ΑΕΑ) και εκείνη των διαχειριστών των αεροδρομίων (ΑCI) ζήτησαν την Κυριακή μια "άμεση επανεξέταση" των περιορισμών των πτήσεων που επιβάλλονται στην Ευρώπη λόγω της ηφαιστειακής στάχτης, τους οποίους θεωρούν υπερβολικούς.

Η έκκληση της ΑΕΑ, η οποία συγκεντρώνει 36 ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες, συνυπογράφεται από την ΑCI, την ένωση που εκπροσωπεί την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών αεροδρομίων.

"Η ΑΕΑ και ACI Europe υποστηρίζουν τις πρώτες προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Eurocontrol, της αεροπλοΐας και των εθνικών αρχών που λαμβάνουν υπόψη την απειλή για την εναέρια ασφάλεια, ζητούν όμως την άμεση επανεξέταση των σημερινών περιορισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο" , αναφέρουν οι δύο ενώσεις στην κοινή δήλωσή τους.

"Αν οι αεροπορικές εταιρείες και τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια θεωρούν την ασφάλεια ως απόλυτη προτεραιότητα, διερωτώνται για την αναλογικότητα των περιορισμών που επιβάλλονται στις πτήσεις τώρα", εξηγούν η ΑΕΑ και ACI.

"Η έκρηξη του ηφαιστείου της Ισλανδίας δεν είναι ένα γεγονός χωρίς προηγούμενο, και οι διαδικασίες που χρησιμοποιούνται σε άλλα μέρη του κόσμου για τις ηφαιστειακές εκρήξεις δεν φαίνεται να προβλέπουν το είδος των περιορισμών που επιβάλλονται σήμερα στην Ευρώπη, εκτιμούν οι δύο ενώσεις.

Ειδικότερα:

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Άδεια για την άμεση επαναλειτουργία έξι αεροδρομίων μέχρι τουλάχιστον τις 18.00 GMT σήμερα: Φρανκφούρτη, Βερολίνο Τέγκελ, Βερολίνο Σένεφελντ, Ανόβερο, Ερφούρτη και Λειψία.

ΑΥΣΤΡΙΑ: Τα αυστριακά αεροδρόμια αναμένεται να ανοίξουν και πάλι από τις 04.00 GMT της Δευτέρας, σύμφωνα με την αρμόδια αρχή πολιτικής αεροπορίας στη Βιέννη.

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ: Οι κινήσεις αεροσκαφών περιορίζονται σε ύψος μεταξύ 7.000 και 11.000 μέτρων. Αρκετές πτήσεις ακυρώθηκαν ή καθυστέρησαν στην αναχώρηση από το Μινσκ.

ΒΕΛΓΙΟ: Ο εναέριος χώρος κλειστός μέχρι τις 18.00 GMT την Δευτέρα, αλλά οι βελγικές αεροπορικές εταιρείες μπορούν να ζητήσουν να επιστρέψουν άδεια τα αεροπλάνα τους.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Ο εναέριος χώρος εν μέρει ανοιχτός για τις πτήσεις από και προς τα νότια και νοτιοανατολικά, κυρίως από την Ελλάδα.

ΤΟΥΡΚΙΑ: Το νέφος της τέφρας που δημιουργείται από το ισλανδικό ηφαίστειο έφθασε και στην Τουρκία. Ο εναέριος χώρος σε ύψος μεταξύ 20.000 και 35.000 ποδιών πάνω από τρεις επαρχίες της Μαύρης Θάλασσας, αυτές της Ζονγκουλντάκ, της Σινώπης και της Σαμψούντας, έκλεισε στις 13.30 GMT την Κυριακή και μέχρι τις 09.00 GMT την Δευτέρα, σύμφωνα με τις αρχές.

ΔΑΝΙΑ: Εναέριος χώρος κλειστός τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα στις 06.00 GMT.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Όλα τα ισπανικά αεροδρόμια ξανάνοιξαν.

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ: Η απαγόρευση των πτήσεων παρατείνεται μέχρι την Δευτέρα στις 15.00 GMT το νωρίτερο.

ΓΑΛΛΙΑ: Τα περισσότερα αεροδρόμια παραμένουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη, στις 07.00 GMT. Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται σε αερολιμένες που βρίσκονται βόρεια της Νίκαιας-Μπορντό, δηλαδή τους πιο κεντρικούς αερολιμένες της χώρας. Τα αεροδρόμια στα νότια και νότιο-δυτικά ξανάνοιξαν την Κυριακή.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Ο βρετανικός εναέριος χώρος θα παραμείνει κλειστός για τις πτήσεις μέχρι τουλάχιστον τις 18.00- GMT της Δευτέρας.Η British Airways ακύρωσε όλες τις πτήσεις της, τη Δευτέρα, από και προς το Λονδίνο. Η Ryanair αναστέλλει έως τις 12.00 GMT την Τετάρτη όλες τις πτήσεις της στη Βόρεια Ευρώπη και τις χώρες της Βαλτικής. Η Easyjet διατηρεί την αναστολή των πτήσεων μέχρι την Δευτέρα στις 13.00 GMT. Η Flybe καταργεί όλα της τα δρομολόγια τη Δευτέρα. H BMI ακυρώνει όλες συνδέσεις της με το Λονδίνο Heathrow την Δευτέρα.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Ο εναέριος χώρος κλειστός μέχρι τις 10.00 GMT την Δευτέρα.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Ο εναέριος χώρος κλειστός μέχρι τις 12.00 GMT την Δευτέρα.

ΙΣΛΑΝΔΙΑ: Δεν πλήττεται από το νέφος λόγω της διεύθυνσης του ανέμου, τα αεροδρόμια παραμένουν ανοικτά.

ΙΤΑΛΙΑ: Ο εναέριος χώρος κλειστός σε όλο το βόρειο τμήμα της χώρας μέχρι τη Δευτέρα στις 06.00 GMT.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Ο εναέριος χώρος κλειστός τουλάχιστον μέχρι τις 18.00 GMT την Κυριακή.

ΒΑΛΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ: Η εναέρια κυκλοφορία αναστέλλεται μέχρι τις 06.00 GMT την Δευτέρα στη Λετονία, και έως τις 00.00 GMT της Δευτέρας στην Εσθονία.

ΠΟΛΩΝΙΑ: Ο εναέριος χώρος στο κεντρικό και βόρειο τμήμα της χώρας άνοιξε εκ νέου από τις 14.00 GMT. Έξι αεροδρόμια σε αυτούς τους τομείς ξανάνοιξαν.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Ο εναέριος χώρος ξανάνοιξε μόνο για τα αεροσκάφη που πετούν πάνω από τη χώρα από σήμερα στις 09.00 GMT. Καμία πτήση δεν θα απογειωθεί η θα προσγειωθεί στη Ρουμανίας μέχρι τις 09.00 GMT την Δευτέρα.

ΡΩΣΙΑ: Ο εναέριος χώρος ανοιχτός, αλλά οι πτήσεις προς τα βόρεια και δυτικά της ηπείρου, έχουν ακυρωθεί. Το αεροδρόμιο του Καλίνινγκραντ, έχει κλείσει προσωρινά.

ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ: Η σκανδιναβική αεροπορική εταιρεία SAS ακυρώνει όλες σχεδόν τις πτήσεις της μέχρι την Τρίτη. Η Νορβηγία ξανάνοιξε ένα νέο τμήμα του εναέριου χώρου της, νότια έως το Μπέργκεν, και θα μπορούσε να ξανανοίξει τον υπόλοιπο στο νότια τμήμα της χώρας απόψε.

ΣΕΡΒΙΑ / ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ / ΒΟΣΝΙΑ / ΚΡΟΑΤΙΑ: Ο εναέριος χώρος της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και τμήματος της Βοσνίας και της Ερζεγοβίνης θα ανοίξει εκ νέου σήμερα στις 16.00 GMT. Σχεδόν όλα τα αεροδρόμια στην Κροατία, καθώς και το Ζάγκρεμπ, ξανάνοιξαν σήμερα..

ΣΛΟΒΑΚΙΑ: Ο εναέριος χώρος κλειστός από την Παρασκευή

ΣΛΟΒΕΝΙΑ:Ο εναέριος χώρος κλειστός από το Σάββατο μέχρι νεωτέρας

ΕΛΒΕΤΙΑ: Ο εναέριος χώρος κλειστός μέχρι τις 12.00 GMT την Δευτέρα.

ΤΣΕΧΙΑ: Το κλείσιμο του εναέριου χώρου, παρατείνεται μέχρι τη Δευτέρα στις 10.00 GMT

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Κλειστά τα αεροδρόμια στο σύνολο σχεδόν της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς αεροδρομίου στο Κίεβο

skai.gr

"Στους δύο τρίτος δε χωρεί" και στον εγκέφαλό μας...

Σύμφωνα με έρευνα, ο εγκέφαλος μπορεί να ελέγχει ταυτόχρονα δύο παράλληλες δραστηριότητες, όμως μόλις προστίθεται μια τρίτη, αρχίζει να αδυνατεί να τα βγάλει πέρα

Την ανικανότητα του ανθρώπου, τόσο του άνδρα, όσο και της γυναίκας, να ασχοληθεί με περισσότερα από δύο πράγματα τη φορά (αυτό που στη γλώσσα των ηλεκτρονικών υπολογιστών ονομάζεται “multitasking”), μελέτησε έρευνα γάλλων νευροεπιστημόνων.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, η ανικανότητα αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι ο εγκέφαλος διαθέτει μόνο δύο ημισφαίρια.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι όταν ο εγκέφαλος επιχειρεί να καταπιαστεί με περισσότερα από ένα πράγμα, τότε κάθε ήμισυ του εγκεφάλου διαχωρίζεται, εστιάζεται σε μια μόνο «δουλειά» και καταφέρνει να εκτελεί τις παράλληλες εργασίες με αυτό τον διχασμό. Όμως η προσθήκη ενός τρίτου πράγματος δημιουργεί προβλήματα στον εγκέφαλο, δηλαδή η «κατανομή εργασίας» έχει εγγενή όρια, πράγμα που εξηγεί γιατί δυσκολευόμαστε να είμαστε «πολυδιάστατα» όντα την ίδια στιγμή.

Η μελέτη, υπό τον δρα Ετιέν Κεσλέν της Ecole Normale Superieure και του ερευνητικού ινστιτούτου INSERM του Παρισιού, δημοσιεύτηκε στο “Science”. Οι γάλλοι ερευνητές θεωρούν ότι η έρευνά τους επίσης μπορεί να εξηγήσει γιατί οι άνθρωποι είναι επιρρεπείς σε ανορθολογικές αποφάσεις, όταν έχουν να επιλέξουν από μια μακρά λίστα πραγμάτων.

Σύμφωνα με τον Κεσλέν, «μπορούμε να μαγειρέψουμε και ταυτόχρονα να μιλάμε στο τηλέφωνο, αλλά δεν μπορούμε πραγματικά να κάνουμε και ένα τρίτο πράγμα, όπως π.χ. να διαβάσουμε εφημερίδα, γιατί όταν έχουμε τρία ή περισσότερα πράγματα, ο εγκέφαλός μας αδυνατεί να τα εκτελέσει σωστά».

Οι γάλλοι ερευνητές, με τη βοήθεια απεικονιστικής τεχνικής (λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας), παρακολούθησαν τους εγκεφάλους 32 εθελοντών (16 ανδρών και 16 γυναικών), ηλικίας 19-32 ετών, που κλήθηκαν να εκτελέσουν διάφορα καθήκοντα. Όταν οι εθελοντές έκαναν ένα πράγμα τη φορά, μόλις το ολοκλήρωναν, μια συγκεκριμένη περιοχή στον μετωπιαίο λοβό ενεργοποιείτο, όταν όμως οι εθελοντές εκτελούσαν δύο καθήκοντα παράλληλα, τότε τα δύο ημισφαίρια χώριζαν τις «δουλειές» και το καθένα αναλάμβανε μια ξεχωριστή εργασία.

Ο εγκέφαλος μπορούσε να ελέγχει ταυτόχρονα και τις δύο παράλληλες δραστηριότητες, όμως μόλις προστίθετο μια τρίτη, τότε ο εγκέφαλος άρχιζε να αδυνατεί να τα βγάλει πέρα, γιατί δεν διαθέτει…τρίτο ημισφαίριο για να αναθέσει την τρίτη εργασία. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνθρωποι δυσκολεύονται γενικότερα να διαλέξουν κάτι ή να πάρουν μια απόφαση, όταν οι επιλογές που αντιμετωπίζουν, ξεπερνούν τις δύο σε αριθμό, με συνέπεια συχνά να παίρνουν ανορθολογικές αποφάσεις.

Υπάρχουν πάντως νευροεπιστήμονες, όπως ο Σκοτ Χιούτελ του πανεπιστημίου Ντιουκ των ΗΠΑ, οι οποίοι δεν πείθονται ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει τέτοιο όριο. Όπως είπε, «όλα εξαρτώνται από το είδος της τρίτης δραστηριότητας και από το κατά πόσο αυτή υποστηρίζεται από άλλα τμήματα του εγκεφάλου».
skai.gr

iPhone: Αφήνουν το Safari και πάνε... Οpera;

To πρόγραμμα διαδικτυακής πλοήγησης της Οpera γίνεται η πλέον δημοφιλής δωρεάν εφαρμογή του iPhone


Aφήνουν το Safari και πάνε... Opera; Ο λόγος για τους χρήστες του iPhone που φαίνεται να επιδεικνύουν θερμό ενδιαφέρον για τo πρόγραμμα διαδικτυακής πλοήγησης της φερώνυμης εταιρείας Opera Mini.

Η -δωρεάν- εφαρμογή Opera Mini, γνωρίζει ραγδαία εξάπλωση, καθότι «κατεβάστηκε» πάνω 1 εκατομμύριο φορές από το διαδίκτυο από τη στιγμή που κυκλοφόρησε στις 14 Απριλίου.

Χρειάστηκαν 3 εβδομάδες προκειμένου η Apple να δώσει το «πράσινο φως» για την κυκλοφορία της εφαρμογής στο iPhone, που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια με επιτυχία σε άλλες πλατφόρμες κινητών τηλεφώνων.

Πάντως, το Οpera Mini δεν ήταν η πρώτη εναλλακτική επιλογή για το πρόγραμμα διαδικτυακής πλοήγησης Safari, δηλαδή της εφαρμογής της Apple που είναι προεγκατεστημένη στο iPhone. Ήδη από το Μάιο του 2009 μια γερμανική εταιρεία είχε κυκλοφορήσει το iCab.

Η διαφορά είναι ότι το Οpera Mini είναι το πρώτο δημοφιλές πρόγραμμα διαδικτυακής πλοήγησης για PC συμβατούς που «μετακομίζει» στο iPhone, και ενδεχομένως να είναι... και το τελευταίο, καθότι η Αpple δύσκολα θα δώσει στους χρήστες της τη δυνατότητα πρόσβασης στον Ιnternet Explorer ή το Μοzilla Firefox που κατέχουν και τη «μερίδα του λέοντος» στην αγορά των PCs.

Σημειώνεται ότι η Opera δεν έχει δημιουργήσει κάποια έκδοση του Opera Mini ειδικά για το νεότερο επιτυχημένο «τέκνο» της Apple, το iPad, εντούτοις υποστηρίζει ότι η εφαρμογή για το iPhone λειτουργεί χωρίς προβλήματα και για το iPad.

Ως τώρα, οι εντυπώσεις των χρηστών είναι ότι το Οpera Mini είναι ταχύτερο και πιο εύχρηστο από το Safari. Αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση της Αpple, πιθανότατα με μια νέα έκδοση του δικού της προγράμματος πλοήγησης.
skai.gr

Η στάχτη παρέλυσε την Ευρώπη!


Σε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων μετέτρεψε τη Βόρεια Ευρώπη το νέφος της στάχτης από την έκρηξη του ηφαιστείου που βρίσκεται κάτω από τον παγετώνα Εϊγιαφιαλαγιόκουλ στην Ισλανδία. Από τη Βρετανία μέχρι τη Ρωσία, εκατοντάδες αεροδρόμια έκλεισαν χθες, αναρίθμητοι επιβάτες καθηλώθηκαν και οι ειδικοί εκτιμούν πως η αναστάτωση μπορεί να διαρκέσει ακόμα και έξι μήνες.

Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία, επισημαίνουν οι ειδικοί, που ένα σύννεφο ηφαιστειακής σκόνης προκαλεί τόσα προβλήματα στους ευρωπαϊκούς αιθέρες - η Βρετανία δεν είχε κλείσει τον εναέριο χώρο της ούτε καν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Και είναι μόνο μία από τις πολλές χώρες που κατέφυγαν, η μία μετά την άλλη, στο ίδιο μέτρο για λόγους ασφάλειας των πτήσεων, καθώς το σύννεφο της στάχτης κινούνταν νοτιοανατολικά. Το σύννεφο είχε φτάσει χθες το απόγευμα μέχρι το Μούρμανσκ της Βορειοδυτικής Ρωσίας και η πτήση που θα μετέφερε εκεί τον Βλαντίμιρ Πούτιν ματαιώθηκε. Η κατάσταση επηρεάζει στην πραγματικότητα ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς πτήσεις με προορισμό τη Βόρεια Ευρώπη ακυρώνονται από τις ΗΠΑ μέχρι την Ασία.

Το ηφαίστειο στην Ισλανδία ήταν σιωπηλό για 200 χρόνια μέχρι που έγινε η πρώτη του έκρηξη, στις 20 Μαρτίου. Η δεύτερη έκρηξη όμως, την Τετάρτη, ήταν 10 με 20 φορές ισχυρότερη και σύμφωνα με τον Παλ Εϊναρσον, έναν γεωφυσικό από το Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας, οι σεισμογράφοι έδειχναν χθες την έντασή της να αυξάνεται αντί να υποχωρεί. Τα προβλήματα όμως που έχουν προκληθεί στην ίδια την Ισλανδία από την έκρηξη και την τήξη τμήματος του παγετώνα ωχριούν μπροστά στα προβλήματα που προκλήθηκαν στις εναέριες μεταφορές- με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε ταλαιπωρία, αλλά και οικονομική ζημιά.

Διαβάστε περισσότερα: http://totefteri.blogspot.com/2010/04/blog-post_9441.html#ixzz0lHPkyTxS

Καθυστερεί η αναπαραγωγή 3D Blu-ray από το PS3

H Sony ανακοίνωσε πως το firmware update που θα προσέθετε δυνατότητα αναπαραγωγής 3D υλικού στο PlayStation 3 θα καθυστερήσει να κυκλοφορήσει και θα κάνει τελικά την εμφάνισή του τον Ιούνιο. Οι πρώτοι τέσσερις τίτλοι που θα υποστηρίξουν τη 3D απεικόνιση θα είναι οι WipEout HD, MotorStorm Pacific Rift, PAIN και Super Stardust HD, τα οποία θα αναλάβουν να ανοίξουν την... αυλαία στο νέο τρόπο gaming απεικόνισης.

Η ιαπωνική εταιρία σκέφτεται να δημιουργήσει και σχετικά πακέτα αγοράς της κονσόλας με διάφορες 3D Blu-ray ταινίες, για να πείσει ακόμη περισσότερο τους καταναλωτές να προχωρήσουν σε επένδυση στη νέα τεχνολογία
nooz
http://trelokouneli.blogspot.com/2010/04/3d-blu-ray-ps3.html

iPad Apple Tablet

Η παρουσίαση του πολυαναμενόμενου Apple Tablet έλαβε τέλος… και το όνομα αυτού: iPad.

iPad Apple Tablet

Το iPad είναι η πρόταση της Apple στην κατηγορία των Tablet. Δημιουργήθηκε με σκοπό να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στο iPhone/iPod Touch και στο MacBook προσφέρωντας συγκεκριμένες λειτουργίες των 2 προιόντων με πιο εύχρηστο τρόπο.

Οι λειτουργίες αυτές, όπως τις ανέφερε ο Steve Jobs στην παρουσίαση του keynote, είναι:

“Browsing the web. Doing email. Enjoying and sharing pics. Watching videos. Enjoying music. Playing games. Reading ebooks“.

iPad Tablet Apple

Το iPad λοιπόν υπόσχεται να δώσει μία αλλή πνοή σε καθημερινά tasks μέσα από ένα γνώριμο interface, αυτό του iPhone/iPod Touch.

Η συσκευή μοιάζει σαν ένα μεγάλο iPhone με οθόνη 9,7 ιντσών και είναι κατασκευασμένη με την τεχνική των MacBook (unibody) από ένα μασίφ κομμάτι αλουμινίου!

Αναλυτικότερα τα χαρακτηριστικά του:

  • 9.7-inch (diagonal) LED-backlit glossy widescreen Multi-Touch display with IPS technology
  • 1024-by-768-pixel resolution at 132 pixels per inch (ppi)
  • Fingerprint-resistant oleophobic coating
  • Support for display of multiple languages and characters simultaneously
  • 16GB, 32GB, or 64GB flash drive
  • 1GHz Apple A4 custom-designed, high-performance, low-power system-on-a-chip
  • Accelerometer/Ambient light sensor

iTunes/App store:

iPad iTunes

Το iPad κυκλοφορεί έχοντας ένα μεγάλο πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού. Το App store! Όλες οι εφαρμογές του App store θα είναι διαθέσιμες και θα υποστηρίζονται από το iPad.

iPad Appstore

Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει εάν θα δει την εφαρμογή στο μέγεθος της οθόνης του iPhone ή εάν θα την δει full-screen. Ήδη οι developers έχουν ξεινήσει την μετατροπή των εφαρμογών τους ώστε να υποστηρίζονται και από την μεγαλύτερης ανάλυσης οθόνη του iPad.

iBooks:

iPad iBooks

Το νέο ηλεκτρονικό κατάστημα – στα πρότυπα του App store – για ηλεκτρονικά βιβλία.

Ποιές εφαρμογές διαθέτει εγκατεστημένες το iPad:

- Safari

iPad Safari

“See web pages at a size that’s readable, in either landscape or portrait. And let your fingers do the surfing.”

- Mail

iPad Mail

“With a split-screen view, and a large, on-screen keyboard, the Mail app makes it easy to stay in touch.”

- Photos

iPad Photos

“The Photos app lets you see your photos in stacks. And you can flip through your photos, or play a slideshow, with just the touch of a finger.”

- Video

iPad Video

“The large, high-resolution screen makes iPad perfect for watching HD movies and TV shows, podcasts, and more.”

- YouTube

iPad YouTube

“The YouTube app organizes videos so they’re really easy to see and navigate. To play a video, you just tap it.”

- iPod

iPad iPod

“The iPod app lets you browse by album, song, artist, genre, or playlist, with just a tap or a flick. So all your music is literally at your fingertips.”

- Maps

iPad Maps

“With Maps and the large, high-res screen on iPad, it’s never been easier to find your way in the world.”

- Notes

iPad Notes

“iPad makes it easy to jot down notes with its large, on-screen keyboard and a clipboard that shows a list of all your notes.”

- Calendar

iPad Calendar

“The Calendar app lets you flick through appointments one month, week, or day at a time. And you can manage work and personal calendars in the same place.”

- Contacts

iPad Contacts

“The Contacts app on iPad makes finding names, numbers and other important information quicker and easier than ever before.”

Το iPad προσφέρεται σε 2 εκδόσεις: Μία με Wifi και μία με Wifi + 3G (UMTS/HSDPA 850, 1900, 2100 MHz – GSM/EDGE 850, 900,1800, 1900 MHz).

Οι τιμές του iPad ξεκινάνε από $499 για την έκδοση WiFi των 16GB και φτάνουν ως τα $829 για την έκδοση Wifi+3G των 64GB.

Αναλυτικότερα οι τιμές ανά έκδοση:

iPad Pricing

Δυνατότητες του iPad:

- TV and Video

  • Support for 1024 x 768 with Dock Connector to VGA adapter; 576p and 480p with Apple Composite A/V Cable, 576i and 480i with Apple Composite A/V Cable
  • H.264 video up to 720p, 30 frames per second
  • Main Profile level 3.1 with AAC-LC audio up to 160 Kbps
  • 48kHz, stereo audio in .m4v, .mp4, and .mov file formats
  • MPEG-4 video, up to 2.5 Mbps, 640 by 480 pixels, 30 frames per second
  • Simple Profile with AAC-LC audio up to 160 Kbps
  • 48kHz, stereo audio in .m4v, .mp4, and .mov file formats

- Audio Playback

  • Frequency response: 20Hz to 20,000Hz
  • Audio formats supported: AAC (16 to 320 Kbps), Protected AAC (from iTunes Store), MP3 (16 to 320 Kbps), MP3 VBR, Audible (formats 2, 3, and 4), Apple Lossless, AIFF, and WAV
  • User-configurable maximum volume limit

- Mail attachment support

  • Viewable document types: .jpg, .tiff, .gif (images)
  • .doc and .docx (Microsoft Word)
  • .htm and .html (web pages)
  • .key (Keynote); .numbers (Numbers); .pages (Pages)
  • .pdf (Preview and Adobe Acrobat)
  • .ppt and .pptx (Microsoft PowerPoint)
  • .txt (text); .rtf (rich text format)
  • .vcf (contact information)
  • .xls and .xlsx (Microsoft Excel)

- Battery and Power

  • Built-in 25Whr rechargeable lithium-polymer battery
  • Up to 10 hours of surfing the web on Wi-Fi, watching video, or listening to music
  • Charging via power adapter or USB to computer system

- Input and Output

  • Dock connector
  • 3.5-mm stereo headphone jack
  • Built-in speakers
  • Microphone
  • SIM card tray (Wi-Fi + 3G model only)

Διαθεσιμότητα του iPad

  • Το iPad θα πωλείται ως συσκευή χωρίς την απαίτηση συμβολαίου δεδομένων (data plan) το οποίο θα είναι προεραιτικό για τους χρήστες που θα αγοράσουν το iPad Wifi+3G και επιθυμούν σύνδεση στο διαδίκτυο.
  • Η συσκευή είναι ξεκλείδωτη (unlocked).
  • Οι τιμές του data plan θα καθοριστούν ανάλογα με τον εκάστοτε πάροχο.
  • Το iPad Wifi κυκλοφορεί εντός 60 ημερών ενώ το iPad Wifi+3G εντός 90 ημερών
http://www.iphonehellas.gr/ipad-apple-tablet/