Η αποχώρηση της Google από την Κίνα προκαλεί αντιδράσεις

Υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαιρετίζουν την απόφαση της Google

Την απογοήτευσή του εξέφρασε ο Λευκός Οίκος για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Google και Κίνας, για θέματα λογοκρισίας.

"Εκφράζουμε απογοήτευση καθώς διαπιστώνουμε ότι η Google και η κινεζική κυβέρνηση δεν κατέληξαν σε μια συμφωνία που θα επέτρεπε στη Google να συνεχίσει να λειτουργεί την κινεζική της μηχανή αναζήτησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση google.cn", δήλωσε ο Μάικλ Χάμερ εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Από την πλευρά της, η Κίνα ανακοίνωσε ότι "ξένες εταιρίες που λειτουργούν στην Κίνα οφείλουν να συμμορφώνονται με τους κινεζικούς νόμους. Η Google παραβίασε μια γραπτή υπόσχεση που είχε κάνει κατά την άφιξή της στην κινεζική αγορά. Είναι εντελώς εσφαλμένο να σταματά να φιλτράρει τη μηχανή αναζήτησή της και να υποδηλώνει ότι η Κίνα είναι πίσω από τις επιθέσεις των χάκερ".

"Η Google έχει απολύτως άδικο. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην πολιτικοποίηση εμπορικών θεμάτων και έχουμε εκφράσει τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτησή μας στη Google για τις αβάσιμες κατηγορίες και πρακτικές της καθώς και για τη στάση της", σημείωσε αξιωματούχος.

Την ίδια ώρα, υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν ικανοποίηση για την απόφαση της Google να μην λογοκρίνει πλέον την κινεζική της μηχανή αναζήτησης. Κάλεσαν, παράλληλα, τους άλλους ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα του Διαδικτύου να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Google.

"Αυτό πρέπει να χρησιμεύσει ως μήνυμα προς τις άλλες εταιρίες, δηλαδή ότι υπάρχουν λύσεις πέρα από την απλουστευτική επιλογή του να μείνουν στην Κίνα και να λογοκρίνουν ή να τα εγκαταλείψουν και να φύγουν", δήλωσε η διευθύντρια της αμερικανικής ένωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα Σάρον Χομ.

Η Google καλεί τους "κυβερνοναύτες" να χρησιμοποιούν την ιστοσελίδα της στο Χονγκ Κονγκ, google.hk, ενώ η ιστοσελίδα google.cn παραπέμπει πλέον στην ιστοσελίδα του Χονγκ Κονγκ.

Πάντως, η απόφαση της Google να μην λογοκρίνει πλέον την κινεζική της μηχανή αναζήτησης δεν θα επηρεάσει τις σινοαμερικανικές σχέσεις, εφόσον δεν υπάρχει πρόθεση από καμία πλευρά να δοθεί πολιτική διάσταση στο θέμα.

Σε ανακοίνωση του το κινέζικο υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι το Πεκίνο θα χειριστεί την υπόθεση της Google σύμφωνα με τον νόμο και χαρακτηρίζει την κίνηση της Google μεμονωμένη πράξη μιας εμπορικής εταιρίας.
skai.gr