Ντέρμπι αιωνίων στο ποδόσφαιρο

Απευθείας από το ραδιόφωνο και την ιστοσελίδα του ΣΚΑΪ σε εικόνα υψηλής ανάλυσης θα μεταδοθεί στις 18.30 το ποδοσφαιρικό ντέρμπι Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού.

Στην αποστολή των ερυθρόλευκων: Νικοπολίδης, Πάρντο, Ντομί, Γκαλίτσιος, Λεονάρντο, Μέλμπεργκ, Πάντος, Α. Παπαδόπουλος, Ρ. Μπράβο, Ζεβλάκοφ, Ντουντού, Φετφατζίδης, Γκαλέτι, Όσκαρ, Κατσικογιάννης, Μαρέσκα, Νικλητσιώτης, Ζαϊρί, Μήτρογλου, Τοροσίδης.

Στην αποστολή του Παναθηναϊκού συμπεριλήφθηκε ο Γιώργος Καραγκούνης για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Εκτός αποστολής έμειναν οι Πετρόπουλος, Μπιάρσμιρ, Μαρίνος, Μαχλελής, Μάντζιος Κλέιτον και Τζιόλης.
skai.gr

Επιστρέφει το Ατλαντίς

Το Ατλαντίς είχε εκτοξευθεί στις 16 Νοεμβρίου με 15 τόνους εξοπλισμού

Το διαστημόπλοιο Ατλαντίς, με έξι αστροναύτες, άρχισε το ταξίδι της επιστροφής προς την Γη, μετά από 11ήμερη αποστολή του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η προσεδάφισή του στο διαστημικό κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 16:44,ώρα Ελλάδας.

Το Ατλαντίς είχε εκτοξευθεί στις 16 Νοεμβρίου με 15 τόνους εξοπλισμού και ανταλλακτικών για τις λειτουργικές ανάγκες του Διαστημικού Σταθμού.

Η ΝΑSA προγραμματίζει πέντε ακόμη αποστολές για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του αξίας εκατό δισεκατομμυρίων δολαρίων Διαστημικού Σταθμού, ένα σχέδιο 16 χωρών, για την προετοιμασία του οποίου χρειάστηκαν σχεδόν δέκα χρόνια επιστημονικών ερευνών.
skai.gr

Ενδείξεις για ζωή στον πλανήτη Άρη;

Σοβαρές ενδείξεις για ένα τέτοιο ενδεχόμενο από επιστήμονες της NASA

Επιστήμονες της NASA ανακάλυψαν τις πιο πειστικές μέχρι σήμερα ενδείξεις ότι υπάρχει ζωή στον Άρη υπό την μορφή μικροοργανισμών (βακτηρίων). Όπως δήλωσαν, η ενδελεχής μικροσκοπική εξέταση αποκάλυψε δομές με μορφή σκουληκιού, σε έναν μετεωρίτη από τον Άρη που έπεσε στη Γη πριν περίπου 13.000 χρόνια.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι δομές αυτές είναι σχεδόν σίγουρα απολιθωμένα βακτήρια.

Τα βακτήρια βρίσκονται ενσωματωμένα κάτω από τα επιφανειακά στρώματα του αρειανού βράχου, γεγονός που υποδηλώνει ότι ήδη βρίσκονταν μέσα του όταν αυτός προσέκρουσε στον πλανήτη μας και ότι ο μετεωρίτης δεν μολύνθηκε εκ των υστέρων από γήινα βακτήρια, σύμφωνα με τους «Τάιμς του Λονδίνου» και τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ».

Ως «ένα πολύ ισχυρό στοιχείο για την ύπαρξη ζωής στον Άρη», χαρακτήρισε την ανακάλυψη ο επικεφαλής επιστήμονας του Διαστημικού Κέντρου Τζόνσον της NASA Ντέηβιντ Μακέι, ο οποίος μελετά τον μετεωρίτη από τότε που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1984, στους λόφους Άλαν της Ανταρκτικής.

Το 1996, ο Μακέι και οι συνεργάτες του συντάραξαν τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, όταν για πρώτη φορά υποστήριξαν ότι τα μικροαπολιθώματα στο βράχο υποδηλώνουν την ύπαρξη ζωής, όμως οι σκεπτικιστές επιστήμονες είχαν στη συνέχεια απορρίψει τους ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες απολιθωμένες δομές μπορεί κάλλιστα να μην είναι βιολογικής προέλευσης.

Όμως η νέα ανάλυση, υπό τη δρα Κάθι Τόμας-Κέπρτα, με ηλεκτρονικά μικροσκόπια υψηλής ανάλυσης, ενισχύουν πλέον -αν δεν αποδεικνύουν- ότι ο αρειανός βράχος όντως κρύβει στα σπλάχνα του ενδείξεις αρχαίας ζωής. Τα αρχαία μικρόβια πιθανότατα θα εισέδυσαν στο βράχο, όταν ένα μέρος από την επιφάνεια του Άρη καλυπτόταν από νερά και οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι υπήρχαν μορφές ζωής.

Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό πλανητικής γεωχημείας "Geochimica et Cosmochimica Acta" που εκδίδει η Γεωχημική και Μετεωριτική Εταιρία, ενώ αναμένεται να ανακοινωθούν επισήμως από τη NASA την ερχόμενη Δευτέρα.
skai.gr

Αλκοόλ και εγκυμοσύνη δεν συμφωνούν

Σύμφωνα με έρευνα Αυστραλών ειδικών

Οι έγκυες γυναίκες που κάνουν χρήση αλκοόλ στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης τους έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να φέρουν στον κόσμο παιδιά τα οποία θα υποφέρουν από νευρικότητα ή μελαγχολία.

Πρόσφατη έρευνα στην Αυστραλία αποκαλύπτει ότι η ποσότητα, ο χρόνος και η συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ από τις εγκυμονούσες ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στην ψυχολογική κατάσταση του παιδιού.

Γυναίκες οι οποίες έπιναν τουλάχιστον δύο ποτά τη φορά και πάνω από επτά την εβδομάδα, τους τρεις πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης τους, διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να δουν το παιδί τους να υποφέρει από νευρικότητα, μελαγχολία και πόνους στο σώμα του.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ένα ποτό τη φορά και λιγότερα από επτά την εβδομάδα δεν προκαλούν προβλήματα στο παιδί. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό "Addictions".

Στην έρευνα πήραν μέρος περισσότερες από 2.000 μητέρες οι οποίες απάντησαν σε σχετικά ερωτηματολόγια τρεις μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού τους, και αργότερα όταν το παιδί τους ήταν δύο, πέντε και οχτώ χρόνων.

Από τα βασικότερα συμπτώματα ήταν η μελαγχολία και η νευρικότητα, ωστόσο το πρόβλημα δε φαινόταν να επιδεινώνεται όσο μεγάλωναν τα παιδιά.
skai.gr

Το δέρμα ακούει!

Οι άνθρωποι ακούνε και μέσω της επιδερμίδας τους, σύμφωνα με νέα έρευνα

Εκτός από τα αυτιά μας ακούμε και με το δέρμα μας. Οι αισθήσεις που νιώθουν οι άνθρωποι στην επιδερμίδα τους, παίζουν ρόλο στο πώς ακούνε, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα, η οποία διαπίστωσε ότι οι ακουστικές και οπτικές ενδείξεις δεν είναι οι μόνοι σημαντικοί παράγοντες για την ακοή των ανθρώπων.

Η μελέτη, που μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία καλύτερων ακουστικών βαρυκοϊας, έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ υπό τον γλωσσολόγο Μπράιαν Γκικ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το BBC.

Είναι ήδη γνωστό ότι οι οπτικές ενδείξεις από το πρόσωπο του ομιλητή μπορούν να βελτιώσουν -ή και να χειροτερέψουν- το τι και πως ακούει ένας ακροατής κάτι που λέγεται.

Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι, πέρα από την όραση ("διάβασμα" των χειλιών), ακόμα και οι αισθήσεις της αφής παίζουν το δικό τους ρόλο στη διαδικασία της ακρόασης.

Οι επιστήμονες σύγκριναν πώς οι άνθρωποι ακούνε ήχους που κατά την ομιλία συνοδεύονται από ανεπαίσθητες πνοές αέρα (όπως "πα" ή "τα"), σε σχέση με ήχους της ομιλίας που δεν συνοδεύονται από τέτοιες μη ακουόμενες πνοές του αέρα (όπως οι ψιλοί ήχοι "μπα" ή "ντα").

Οι ερευνητές παράλληλα, σε τακτά χρονικά διαστήματα, έστελναν μικρά ρεύματα αέρα στους εθελοντές των πειραμάτων, που είχαν καλυμμένα τα μάτια τους, ώστε να απομονωθεί τελείως η αίσθηση της όρασης σε σχέση με την ακοή. Όταν φυσούσε αυτό το ανεπαίσθητο αεράκι, οι ακροατές συχνά άκουγαν λανθασμένα τους ψιλούς ήχους ("μπα" και "ντα") ως "πα" και "τα", ενώ όσοι εθελοντές δεν μπερδεύονταν από το τεχνητό αεράκι, αλλά απλώς άκουγαν τις ομιλίες, δεν έκαναν τέτοια λάθη.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, χωρίς να το καταλαβαίνουν, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν πληροφορίες από την αίσθηση της αφής (από την ανεπαίσθητη πνοή του αέρα που συνοδεύει τους ήχους της ομιλίας), από κοινού με την ακοή και την όραση, για να ακούσουν μια ομιλία.

Η απαλή, μη αισθητή, πνοή αέρα που συνοδεύει ορισμένες συλλαβές ή σύμφωνα, βοηθά τους ανθρώπους να ξεχωρίσουν ποιο σύμφωνο ακούνε ή, αντίθετα (όπως στο πείραμα) μπορεί να τους μπερδέψει.
skai.gr

Ψηφιακές περιηγήσεις στη ζωοφόρο του Παρθενώνα

Ψηφιακές περιηγήσεις στη ζωοφόρο του Παρθενώνα: 3D απεικονίσεις και εκπαιδευτικές εφαρμογές στο www.parthenonfrieze.gr

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2009, 14:08

Η ζωοφόρος του Παρθενώνα, ένα μοναδικό έργο τέχνης, παρουσιάζεται σε έναν νέο δικτυακό τόπο (www.parthenonfrieze.gr) που αξιοποιεί τις τεχνολογίες του Διαδικτύου για την ανάδειξη και προβολή πολιτιστικού περιεχομένου. Η εφαρμογή, η οποία αναπτύχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού (Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης – Τομέας Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης) και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), απευθύνεται τόσο στους ειδικούς επιστήμονες όσο και στο ευρύτερο κοινό, ενώ διαθέτει και ψηφιακά παιχνίδια για παιδιά.

H πρώτη ιστοσελίδα του parthenonfrieze.gr
H πρώτη ιστοσελίδα του parthenonfrieze.gr
Η ψηφιακή αναπαράσταση της ζωφόρου του Παρθενώνα παρουσιάζει, με εύληπτο και κατανοητό τρόπο στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, τη συνολική εικόνα ενός έργου μεγάλης αρχαιολογικής αξίας. Όμως, χαρακτηρίζεται ταυτόχρονα και από επιστημονική τεκμηρίωση, γεγονός που την καθιστά απαραίτητο εργαλείο τόσο για τον αρχαιολόγο-μελετητή, που έχει τη δυνατότητα να διευρύνει τη σχετική έρευνα, όσο και για τον καθηγητή, που μπορεί να τη χρησιμοποιήσει ως εκπαιδευτικό βοήθημα.
Στον δικτυακό τόπο της ζωφόρου έχουν συγκεντρωθεί και υπομνηματισθεί, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, φωτογραφίες όλων των σωζόμενων λίθων της ζωφόρου των μουσείων Ακρόπολης, Βρετανικού και Λούβρου, οι οποίες έχουν συμπληρωθεί με τα σωζόμενα σχέδια του J.Carrey (1674) και του J. Stuart (1751), με σκοπό να δοθεί η κατά το δυνατόν πληρέστερη εικόνα του συνόλου.
Το ΕΚΤ, πρωτοπορώντας στην ανάπτυξη ελληνικού ψηφιακού περιεχομένου, συνεργάζεται στην εφαρμογή για την ψηφιακή ζωφόρο του Παρθενώνα, εισάγοντας νέες Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών για ανοικτή πρόσβαση στη γνώση. Ο σχεδιασμός της εφαρμογής έχει αναπτυχθεί σύμφωνα με τα σύγχρονα δεδομένα παρουσίασης και προβολής πολιτιστικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο, και αξιοποιεί τα εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν δημιουργηθεί από τον Τομέα Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) και αφορούν την περιγραφή της ζωφόρου του Παρθενώνα και την εμβάθυνση της γνώσης για αυτή.

«Γνωρίστε τη ζωφόρο»: Λεπτομέρεια και περιγραφή λίθου
«Γνωρίστε τη ζωφόρο»: Λεπτομέρεια και περιγραφή λίθου
Η νέα διαδικτυακή εφαρμογή της ζωφόρου, εμπλουτισμένη με διαδικτυακά παιχνίδια, ανανεώνει και αναβαθμίζει την πρώτη ψηφιακή εκδοχή που είχε παρουσιαστεί, σε CD-ROM και στο Διαδίκτυο, πριν από έξι χρόνια (η οποία εμφανίζεται σχεδόν πάντα πρώτη στις αναζητήσεις του Google, μεταξύ 50.000 καταχωρήσεων). Δίνεται, έτσι, η δυνατότητα σε όλους τους χρήστες του Διαδικτύου να έχουν μια ανοικτή πρόσβαση στη ζωφόρο του Παρθενώνα.

«Παίξτε με τη ζωφόρο»: παιχνίδι: χρωματίζοντας ένα λίθο της ζωφόρου
«Παίξτε με τη ζωφόρο»: παιχνίδι: χρωματίζοντας ένα λίθο της ζωφόρου
Τι είναι η ζωοφόρος του Παρθενώνα

Η ζωφόρος του Παρθενώνα είναι μια συνεχής ανάγλυφη παράσταση με μορφές, που περιέτρεχε το επάνω μέρος του κυρίως ναού, μέσα από την εξωτερική κιονοστοιχία του, και είχε συνολικό μήκος 160 μέτρα και ύψος περίπου ένα μέτρο. Το θέμα της ζωφόρου είναι η πομπή προς την Ακρόπολη κατά τα μεγάλα Παναθήναια, τη γιορτή προς τιμή της θεάς Αθηνάς.

H ζωφόρος αποτελείται από 115 λίθους. Στην πομπή εικονίζονται περίπου 378 ανθρώπινες και θεϊκές μορφές και περισσότερα από 200 ζώα, κυρίως άλογα. Ομάδες ιππέων και αρμάτων καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της ζωφόρου, ενώ ακολουθεί η πομπή της θυσίας, με τα ζώα και τις ομάδες ανδρών και γυναικών που φέρουν ιερά τελετουργικά σκεύη και προσφορές. Στη μέση της ανατολικής πλευράς, επάνω από την είσοδο του ναού, εικονίζεται η παράδοση του πέπλου που αποτελούσε το αποκορύφωμα του πολυήμερου εορτασμού των Παναθηναίων. Αριστερά και δεξιά εικονίζονται καθιστοί οι δώδεκα θεοί του Ολύμπου.

«Γνωρίστε τη ζωφόρο»: Μετάβαση από τη δυτική στη νότια πλευρά
«Γνωρίστε τη ζωφόρο»: Μετάβαση από τη δυτική στη νότια πλευρά
Από το σύνολο της ζωφόρου, σήμερα σώζονται 50 μέτρα στο Μουσείο της Ακρόπολης, 80 μέτρα στο Βρετανικό Μουσείο, ένας λίθος στο Μουσείο του Λούβρου, ενώ άλλα τμήματα βρίσκονται σε μουσεία στο Παλέρμο, στο Βατικανό, στο Würzburg, στη Βιέννη, στο Μόναχο και στην Κοπεγχάγη.

Οι ενότητες της ψηφιακής ζωοφόρου του Παρθενώνα

Το περιεχόμενο της διαδικτυακής εφαρμογής είναι οργανωμένο σε τρεις ενότητες με τους τίτλους: Ο Παρθενώνας - Γνωρίστε τη Ζωφόρο - Παίξτε με τη Ζωφόρο.

Η ενότητα «Ο Παρθενώνας» περιλαμβάνει κείμενα και εικονογράφηση που αφορούν στην αρχιτεκτονική και στον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα. Η ενότητα για τη γλυπτική περιλαμβάνει τις υποενότητες: Αγαλμα της Αθηνάς, Αετώματα, Μετόπες, Ζωφόρος. Η «Ζωφόρος» αναλύεται στις ακόλουθες ενότητες: Το Θέμα της Ζωφόρου-Τα Παναθήναια, Ερμηνευτικές Θεωρίες, Σχεδιασμός και Κατασκευή, Ιστορία, Συντήρηση, Βιβλιογραφία. Το περιεχόμενο παρουσιάζεται μέσα από τρισδιάστατες καρτέλες, οι οποίες περιλαμβάνουν τα σχετικά κείμενα καθώς και συνοδευτικές εικόνες.

«Παίξτε με τη ζωφόρο»: Αρχική σελίδα
«Παίξτε με τη ζωφόρο»: Αρχική σελίδα
Η ενότητα «Γνωρίστε τη Ζωφόρο» αναπτύσσεται με βάση ένα τρισδιάστατο μοντέλο του Παρθενώνα, στο οποίο σημειώνονται οι τέσσερις πλευρές της ζωφόρου. Στην ενότητα αυτή ο χρήστης έχει δύο δυνατότητες.

Η πρώτη δυνατότητα που του δίνεται είναι να γνωρίσει τη ζωφόρο ανά πλευρά. Επιλέγοντας π.χ. τη βόρεια πλευρά, το τρισδιάστατο μοντέλο περιστρέφεται και στην οθόνη εμφανίζονται οι σωζόμενοι λίθοι της πλευράς που συμπληρώνονται με τα σχέδια του Carrey. Επιλέγοντας έναν λίθο της πλευράς, αυτός μεγεθύνεται στο κέντρο της οθόνης. Ο χρήστης μπορεί να τον δει από κοντά και να διαβάσει ένα κείμενο που περιγράφει λεπτομερώς την παράσταση του λίθου. Με τα κουμπιά πλοήγησης ο χρήστης μπορεί να μετακινηθεί στο διπλανό λίθο.

«Παίξτε με τη ζωφόρο»: παιχνίδι: γίνε Συντηρητής
«Παίξτε με τη ζωφόρο»: παιχνίδι: γίνε Συντηρητής
Η δεύτερη δυνατότητα της επιλογής «Γνωρίστε τη Ζωφόρο» έχει τίτλο «Θεματικές Περιηγήσεις». Εδώ, ο χρήστης μπορεί να προσεγγίσει τη ζωφόρο μέσα από τα επιμέρους θέματά της: προετοιμασία, ιππείς, άρματα, πομπή θυσίας, θεοί και παράδοση του πέπλου.

Παιχνίδια με τη ζωοφόρο

Η ψηφιακή ζωφόρος του Παρθενώνα προσφέρει σημαντικές εκπαιδευτικές δυνατότητες. Στην ενότητα «Παίξτε με τη Ζωφόρο», η οποία απευθύνεται κυρίως σε παιδιά, ένα κίτρινο κουτί, η μουσειοσκευή της Ζωφόρου, ανοίγει και βγαίνουν τα παιχνίδια.

«Παίξτε με τη ζωφόρο»: παιχνίδι: γνωριμία με τις μορφές της πομπής
«Παίξτε με τη ζωφόρο»: παιχνίδι: γνωριμία με τις μορφές της πομπής
Τα παιχνίδια «Γνωριμία με τις μορφές της πομπής», «Πορεία προς το βωμό» και «Παρατηρώντας τα άλογα» είναι παιχνίδια μνήμης και σκοπό έχουν να προσελκύσουν τα παιδιά σε μια πιο προσεκτική παρατήρηση των λεπτομερειών της ζωφόρου. Στην ίδια κατηγορία παιχνιδιών, όπου τα παιδιά καλούνται να ασκήσουν την παρατηρητικότητά τους, ανήκουν και τα δύο puzzle με τίτλο «Το κρυμμένο άρμα» και «Ένα δώρο για τη θεά Αθηνά».

Το παιχνίδι με τίτλο «Χρωματίζοντας ένα λίθο της ζωφόρου» έχει σκοπό να ζωντανέψει τις ανάγλυφες παραστάσεις της ζωφόρου και να βοηθήσει τα παιδιά να φανταστούν τα χρώματά τους. Το επόμενο παιχνίδι με τίτλο «Γίνε συντηρητής» προτείνει στα παιδιά να χρησιμοποιήσουν ένα ομοίωμα του λέιζερ με το οποίο έχει γίνει ο καθαρισμός των λίθων. Στο παιχνίδι «Συνθέτω τη δυτική ζωφόρο» τα παιδιά προσπαθούν να βρουν τη σωστή θέση των 16 λίθων της δυτικής ζωφόρου που εικονίζουν την προετοιμασία της πομπής των Παναθηναίων. Στα παιχνίδια με τίτλους «Ολύμπια αινίγματα: βρες τους θεούς» και «Αγώνες που έμειναν … στα αγγεία» τα παιδιά πρέπει επίσης να αντιστοιχίσουν το κείμενο με την εικόνα.

«Παίξτε με τη ζωφόρο»: παιχνίδι: παρατηρώντας τα άλογα
«Παίξτε με τη ζωφόρο»: παιχνίδι: παρατηρώντας τα άλογα
Η ενότητα «Παίξτε με τη Ζωφόρο» έχει εμπλουτιστεί και με ένα animation με τίτλο «Και ξαφνικά το άλογό μου έγινε μαρμάρινο». Σ’ αυτό, ένας από τους ιππείς της ζωφόρου έχει «ζωντανέψει» και καλπάζοντας, ψάχνει να βρει τη θέση του στην πομπή. Τη στιγμή ακριβώς που βρίσκει τη θέση του … μαρμαρώνει.

Η εφαρμογή για τη ζωοφόρο του Παρθενώνα αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου «Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΠΣΕ+Τ)-Γ' ΦΑΣΗ, Αποθετήρια και Επιστημονικά Ηλεκτρονικά Περιοδικά Ανοικτής Πρόσβασης», το οποίο υλοποιείται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, με συγχρηματοδότηση κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 20% από το Ελληνικό Δημόσιο (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας», Γ' ΚΠΣ 2000-2006). Συντονιστές του έργου ανάπτυξης της εφαρμογής ήταν από την ΥΣΜΑ οι Κ. Χατζηασλάνη και Ε. Καϊμάρα και από το ΕΚΤ η Ε. Σαχίνη. Την καλλιτεχνική επιμέλεια είχε ο Κ. Αντωνιάδης, ενώ η φωτογραφική ανασύνθεση έγινε από τον Σ. Μαυρομμάτη. Τεχνικός υπεύθυνος της εφαρμογής είναι ο Ν. Χούσος. Η ανάπτυξη της εφαρμογής έγινε από τον Γ. Κουτσούκο.
zougla.gr

Τα τσιγάρα περιέχουν βακτήρια

Μερικά από τα βακτήρια προκαλούν γνωστές ασθένειες

Τα τσιγάρα είναι "ευρέως μολυσμένα" με βακτήρια, μερικά εκ των οποίων είναι γνωστό ότι προκαλούν ασθένειες στους ανθρώπους, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα αμερικανών και γάλλων ερευνητών.

Η έρευνα, που θεωρείται η πρώτη του είδους της διεθνώς, έγινε από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Μέριλαντ με επικεφαλής την καθηγήτρια της Σχολής Δημόσιας Υγείας Άμι Σάπκοτα, σε συνεργασία με ερευνητές της σχολής Ecole Centrale της Λιόν και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Environmental Health Perspectives" (Προοπτικές Περιβαλλοντικής Υγείας).

Σύμφωνα με την μελέτη, "τα ίδια τα τσιγάρα μπορεί να αποτελούν άμεση πηγή έκθεσης, τόσο των ενεργών όσο και των παθητικών καπνιστών, σε μια ευρεία γκάμα δυνητικά παθογόνων μικροβίων". Οι ερευνητές, που εξέφρασαν την έκπληξή τους για το εύρημά τους, ανέφεραν ότι είναι άγνωστες ακόμα οι συνέπειες από την άποψη της δημόσιας υγείας και συστήνουν περαιτέρω έρευνα στο ζήτημα.

Τα τσιγάρα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, βρέθηκαν γεμάτα μικρόβια, αρκετά από τα οποία μπορούν να αποτελέσουν πηγή μόλυνσης για τους ανθρώπους.

"Αν οι οργανισμοί αυτοί μπορούν να επιβιώσουν από τη διαδικασία του καπνίσματος - και πιστεύουμε ότι μπορούν- τότε μπορούν στη συνέχεια να συνεισφέρουν σε μολυσματικές και σε χρόνιες ασθένειες, τόσο στους καπνιστές όσο και σε όσους απλώς εκτίθενται στον καπνό", δήλωσε η υπεύθυνη της έρευνας δρ Σάπκοτα.

Πρόσθεσε ότι, με δεδομένο πως τα τσιγάρα χρησιμοποιούνται από περισσότερους του ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπου παγκοσμίως, είναι κρίσιμο να μάθουμε όσο γίνεται πιο πολλά πράγματα για το βακτηριακό περιεχόμενο των τσιγάρων.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μεθόδους ανάλυσης του DNA για να προσδιορίσουν το συνολικό γενετικό υλικό των μικροοργανισμών που περιέχονται στα τσιγάρα.

Διαπίστωσαν ότι εκατοντάδες είδη βακτηρίων -μερικά των οποίων είναι γνωστό ότι προκαλούν μολύνσεις των πνευμόνων, του αίματος ή του εντέρου- βρίσκονται μέσα σε κάθε τσιγάρο (στη μελέτη ελέγχθηκαν γνωστές μάρκες), ενώ δεν απέκλεισαν ότι περαιτέρω έλεγχοι θα αυξήσουν στο μέλλον σημαντικά τον αριθμό των βακτηρίων που θα ανακαλυφθούν.

Ανάμεσα στα βακτήρια που βρέθηκαν, ήσαν τα εξής: Acinetobacter, Bacillus, Burkholderia, Clostridium, Klebsiella, Pseudomonas aeruginosa, Serratia, Campylobacter, Proteus, Enterococcus, Staphylococcus κ.α., μερικά από τα οποία ποτέ πριν δεν είχαν εντοπιστεί μέσα στα τσιγάρα.
skai.gr

Η εισπνοή αναθυμιάσεων καυσαερίων αυξάνει την επιθετικότητα

Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα

Η εισπνοή αναθυμιάσεων καυσαερίων έκανε τους αρουραίους πιο επιθετικούς, σε ένα εργαστηριακό πείραμα που πιθανώς έχει σημασία για την επίπτωση της μόλυνσης των πόλεων από καυσαέρια για την υγεία και τη συμπεριφορά των ανθρώπων.

Η έρευνα έγινε από την ερευνήτρια Αμάλ Κιναβί του πανεπιστημίου του Καϊρου και δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό "MBC Physiology" (Φυσιολογία), σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η επιστήμων εξέθεσε τρεις ομάδες αρουραίων σε διαφορετικές συνθήκες: σε καθαρό αέρα, σε καυσαέρια αμόλυβδης βενζίνης και σε καυσαέρια βενζίνης με μόλυβδο.

Η εξέταση στη συνέχεια των πειραματόζωων έδειξε ότι όσα είχαν εκτεθεί στα καυσαέρια, εμφάνιζαν μεγάλες διακυμάνσεις στους νευροδιαβιβαστές τους (τις χημικές ουσίες που μεταφέρουν μηνύματα μεταξύ των νευρώνων στον εγκέφαλο) σε τρεις περιοχές του εγκεφάλου.

Επιπλέον, τα ζώα που είχαν εκτεθεί στις αναθυμιάσεις της αμόλυβδης βενζίνης, εμφάνιζαν ενδείξεις νευρολογικής αλλαγής. Τα εγκεφαλικά τους κύτταρα έδειχναν σαν να είχαν υποστεί ζημιά από τα μόρια που αποκαλούνται "ελεύθερες ρίζες".

Αξιοσημείωτο ήταν επίσης ότι τα πειραματόζωα που είχαν εκτεθεί στα καυσαέρια (αμόλυβδη ή μη βενζίνη), ήταν πιο επιθετικά, δαπανώντας περισσότερο χρόνο σε επιθετικές στάσεις και πραγματοποιώντας περισσότερες επιθέσεις, σε σχέση με όσα ζώα είχαν εκτεθεί μόνο στον καθαρό αέρα.

Η αιγύπτια ερευνήτρια συμπεραίνει ότι οι άνθρωποι, οι οποίοι ζουν σε μια πόλη και εκτίθενται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε καυσαέρια, εμφανίζουν τον κίνδυνο να αναπτύξουν αυξημένη επιθετικότητα, αν και, όπως είπε, χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιώσουν την έρευνά της.
skai.gr

Λερωθείτε ... κάνει καλό

Οι γονείς πρέπει να αφήνουν τα παιδιά τους να λερώνονται καθώς νέα επιστημονική μελέτη διαπίστωσε πως ο οργανισμός των παιδιών που είναι υπερβολικά καθαρά, έχει μειωμένη ικανότητα αντίστασης στις μολύνσεις και αποκατάστασης των επιφανειακών τραυμάτων.

Η έρευνα έγινε από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Σαν Ντιέγκο, υπό τον καθηγητή Ρίτσαρντ Γκάλο και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature Medicine", σύμφωνα με το BBC.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υπερβολική καθαριότητα οδηγεί σε μειωμένη ικανότητα του δέρματος να αυτοθεραπεύεται.

Τα συνήθη βακτήρια που ζουν πάνω στο ανθρώπινο δέρμα, βοηθούν στην καταπολέμηση μιας φλεγμονής όταν ο άνθρωπος τραυματιστεί (κοπεί, γρατσουνιστεί κλπ.).

Τα βακτήρια μετριάζουν την υπερ-αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της πληγής.

Σύμφωνα με τους αμερικανούς γιατρούς, η νέα έρευνα έρχεται να παράσχει μια ερμηνεία για τη λεγόμενη "υπόθεση υγιεινής", σύμφωνα με την οποία η έκθεση σε μικρόβια και άλλους μικροοργανισμούς κατά την παιδική ηλικία βοηθά το σώμα έναντι των διαφόρων αλλεργιών.

Πολλοί επιστήμονες πλέον πιστεύουν ότι η εμμονή του σύγχρονου πολιτισμού στην καθαριότητα ευθύνεται για την πρόσφατη "έκρηξη" των αλλεργιών στις ανεπτυγμένες χώρες.
skai.gr

Γεγονός οι πρώτες συγκρούσεις σωματιδίων στο CERN

Μόλις τρεις ημέρες μετά την επαναλειτουργία του

Οι πρώτες συγκρούσεις μεταξύ σωματιδίων μέσα στον Μεγάλο Συγκρουστή Αδρονίων (LHC) του γιγαντιαίου επιταχυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών (CERN), πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας, μόλις τρεις ημέρες μετά την επαναλειτουργία του, τονίζει σε ανακοινωθέν του το Κέντρο.

"Είναι μία τεράστια επιτυχία που μπορέσαμε να διασχίσουμε τόσο μεγάλο δρόμο σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα", τόνισε ο τόνισε ο γενικός διευθυντής του CERN Ροφλ Χόιερ, αναφερόμενος στις συγκρούσεις.

"Υπήρξε πανδαιμόνιο μέσα στην αίθουσα ελέγχου και όλοι μας ξεσπάσαμε όταν είδαμε τις πρώτες συγκρούσεις", τόνισε ο Γιούργκεντ Σούκραφτ, εκπρόσωπος των πειραμάτων που παρατηρούνται στον LHC.

"Τα ίχνη που προέκυψαν από τις συγκρούσεις που παρατηρούμε είναι θαυμάσια", πρόσθεσε ο Αντρέι Γκολούτβιν, έτερος εκπρόσωπος του CERN.
skai.gr

Προκαταρκτική εξέταση εις βάρος του Σ. Κόκκαλη

Προκείμενου να διερευνηθεί εάν ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Σωκράτης Κόκκαλης, τέλεσε αξιόποινες πράξεις κατά παράβαση του νόμου περί βίας στα γήπεδα

Προκαταρκτική εξέταση διέταξε η εισαγγελία Πειραιά προκείμενου να διερευνηθεί εάν ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Σωκράτης Κόκκαλης, τέλεσε αξιόποινες πράξεις κατά παράβαση του νόμου περί βίας στα γήπεδα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της 23ης Νοέμβριου ο κ. Κόκκαλης φέρεται να προέτρεψε τους παίκτες του Ολυμπιακού, ενόψει του αγώνα την Κυριακή με τον Παναθηναϊκό με τις φράσεις:
"Σκοτώστε τους, δεν με νοιάζει τι θα κάνετε. Δεν με νοιάζει εάν ο Παναθηναϊκός μείνει με πέντε ή με δύο παίκτες θέλω να νικήσετε".

Μηνυτήρια αναφορά για το θέμα κατέθεσε πρόεδρος του Παναθηναϊκού Νίκος Πατέρας

Τονίζεται ότι την ερχόμενη Κυριακή θα διεξαχθεί στο Καραϊσκάκη ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού, ενώ στο Στάδιο Ειρήνης και Φίλιας θα διεξαχθεί ο αγώνας μπάσκετ των δυο ομάδων

Την Τετάρτη ο εισαγγελέας Πειραιά συγκάλεσε σύσκεψη στην οποία θα παραβρεθούν ο αστυνομικός διευθυντής Πειραιά, εκπρόσωποι της Σούπερ Λιγκ και των δύο ομάδων, για να συζητήσουν για τα μέτρα ασφαλείας.
skai.gr

Υπεγράφη η καταβολή του μπόνους της απόσυρσης

Από τους αρμόδιους υπουργούς

Μέσω τραπέζης θα λάβουν το μπόνους της απόσυρσης οι περίπου 75 χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που τα παρέδωσαν μέχρι τις 2 Νοεμβρίου.

Η απόφαση υπεγράφη από τους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να καταθέσουν στις διευθύνσεις μεταφορών των νομαρχιών τη βεβαίωση ότι το όχημά τους έχει αποσυρθεί έως 2 Νοεμβρίου, τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου και έναν τραπεζικό λογαριασμό για την κατάθεση των χρημάτων.

Όσοι από αυτούς αγοράσουν καινούργιο όχημα, για να λάβουν το μπόνους της απόσυρσης πρέπει να καταθέσουν παραστατικά αγοράς του οχήματος και την άδεια κυκλοφορίας.
skai.gr

Ανακλήθηκε παρτίδα από τα «ύποπτα» εμβόλια

Το «πάγωμα» της παραλαβής παρτίδας εμβολίων για τη νέα γρίπη, που προκάλεσε ασυνήθιστα υψηλό αριθμό αλλεργικών αντιδράσεων στον Καναδά, ανακοίνωσε η «GlaxoSmithKline».

Η εταιρεία επισημαίνει ότι το εμβόλιο που κυκλοφορεί στην χώρα μας δεν είναι από την «ύποπτη» παρτίδα και παρασκευάζεται στη Γερμανία.

Εν τω μεταξύ, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγήθηκε να «παγώσουν» προσωρινά και οι παραγγελίες δύο εκατομμυρίων εμβολίων της Sanofi Aventis. Η παραλαβή των εμβολίων αναμενόταν στα μέσα Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, το σκεύασμα της συγκεκριμένης εταιρείας δεν θεωρείται ακόμα επαρκές ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του.

Η χώρα μας έχει προμηθευτεί εμβόλια μόνο από την «GlaxoSmithKline» και τη «Novartis».

Σε δηλώσεις της σε ραδιοφωνικό σταθμό, η υφυπουργός Υγείας, Φώφη Γεννηματά, διαβεβαίωσε ότι δεν έχει εισαχθεί στη χώρα μας κανένα εμβόλιο από την «ύποπτη» παρτίδα.

Διαβάστε επίσης:

Έρευνες για τις αλλεργικές αντιδράσεις στο εμβόλιο του Η1Ν1
, Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2009, 17:37.
zougla.gr

Στο επίκεντρο ο αγωγός

Το επίμαχο νομοσχέδιο για τη «διέλευση» του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, στην οποία θα προσδιορίζονται οι όροι συνεργασίας της εταιρείας και των κρατών-μερών, αναμένεται εντός του Δεκεμβρίου στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο θα αφορά στη «συμφωνία διέλευσης», στην οποία θα προσδιορίζονται οι όροι συνεργασίας μεταξύ της διεθνούς εταιρείας και των κρατών-μερών για τις φορολογικές καταβολές, τα τέλη και τις αποζημιώσεις που θα καταβάλλονται στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία αλλά και τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Επίσης, η επόμενη φάση θα περιλαμβάνει τις συμπληρωματικές μελέτες και την έκδοση των σχετικών αδειών, την απόκτηση των απαραίτητων εκτάσεων γης, την υπογραφή συμβάσεων χρηματοδότησης του έργου και την υπογραφή των συμφωνιών για την κατασκευή του.

Όλα αυτά θα έρθουν προς ψήφιση από την Βουλή πριν από το τέλος του έτους, ενώ άγνωστο παραμένει εάν τελικώς αυτό θα γίνει μέσα στο 2009.
zougla.gr

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΙ ΞΑΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ

Κάποια µέρα ο γιος ρωτάει τον πατέρα του .



Πατέρα , θέλεις να συµµετάσχεις µαζί µου στον µαραθώνio ?

Ο πατέρας παρόλα που είναι καρδιακός απάντησε ...ναι .

Έτσι αποφάσισαν µαζί να δηλώσουν συµµετοχή .

Μετά από ένα διάστηµα ρωτάει ο γιος τον πατέρα .
Πατέρα τι λες , µπορούµε να δηλώσουµε συµµετοχή στο Ironman ?

Ο πατέρας απάντησε ... ναι..αλλά είναι το ποιο δύσκολο τρίαθλο στο κόσµο που διοργανώνετε κάθε χρόνο στην Hawai ... οι αθλητές πρέπει να κολυµπήσουν 3,86km , µε το ποδήλατο 180,2km και να τρέξουν 43,19km διασχίζοντας το νησί .

Ο πατέρας µε τον γιο έγιναν ένα σώµα για να λάßουν συµµετοχή.... και τωρα δες το VIDEO...

Η Google παρουσιάζει το «Google Chrome OS»

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2009, 14:28

Η Google απέδειξε ότι είναι πιστή στις υποσχέσεις της, παρουσιάζοντας όπως είχε υποσχεθεί προ αρκετών μηνών ότι θα το πράξει προς το τέλος του τρέχοντος έτους, το δικό της Λειτουργικό Σύστημα (OS – Operating System) για υπολογιστές, ονόματι «Google Chrome OS» - τα επίσημα αποκαλυπτήρια έγιναν εχτές, Πέμπτη 19 Νοεμβρίου.



Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι εχτές έγινε η πρώτη επίσημη παρουσίαση του OS, με σκοπό την επίδειξη μερικών χαρακτηριστικών καθώς και το concept που βρίσκεται πίσω από την ανάπτυξη του νέου Λ.Σ. και όχι την παρουσίαση του προϊόντος για μια πλήρη αξιολόγηση, διότι είναι ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο ανάπτυξης (ούτε καν στο στάδιο «βήτα» / beta δεν έχει φτάσει, όπερ έχουμε πολύ δρόμο ακόμα). Άλλωστε το Google Chrome OS, η ίδια η Google έχει δηλώσει πως θα διατεθεί στην τελική μορφή του προς τα τέλη του 2010.



Λοιπόν, με λίγα λόγια το Google Chrome OS, είναι ένα Λειτουργικό Σύστημα που είναι στην ουσία…ένα πλοηγός Internet με κάποιες έτοιμες υπηρεσίες / προγράμματα της ίδιας της Google και τίποτα άλλο (είπαμε όμως είναι ακόμα στην αρχή της ανάπτυξης). Παρόλο που ο πυρήνας του OS βασίζεται στο Linux, κατά βάση έχουμε να κάνουμε με τον -ήδη εδώ και καιρό διατιθέμενο- πλοηγό «Google Chrome» της Google, ο οποίος πλέον δεσπόζει ως η βασική και «κεντρική» οθόνη που θα αντικρίζει ο χρήστης όταν ανάβει τον υπολογιστή που «φοράει» το Google Chrome OS. Από εκεί και πέρα τα πάντα «τρέχουν» μέσω του πλοηγού και όταν λέμε «τα πάντα» δεν εννοούμε εφαρμογές και σουίτες προγραμμάτων που υπάρχουν στα «κανονικά» Λ.Σ. (Photoshop, Final Cut, MS Office, Dreamweaver, 3D Studio, Qbase, κλπ) αλλά υπηρεσίες - προγράμματα όπως είναι (μεταξύ άλλων) οι / τα Google Docs, Gmail, Facebook, Twitter, Hulu, Google Talk, ενώ τα εικονίδια τους εμφανίζονται υπό την μορφή panels και tabs (καρτελών) όπως δηλαδή είναι τα tabs σε έναν πλοηγό Internet (εν προκειμένω του Google Chrome). Ακόμα και όταν ο χρήστης πχ. συνδέσει μια συσκευή USB (πχ. USB memory stick), τα περιεχόμενά του εμφανίζονται σε ένα tab του πλοηγού. Όσον αφορά τα panel, αυτά εμφανίζονται όταν ο χρήστης επιλέγει την «ελαχιστοποίηση» μιας εφαρμογής, οπότε η τελευταία πηγαίνει και «κάθεται» με την μορφή panel στο κάτω μέρος της οθόνης που υπάρχει σταθερά το «dock» (ala Mac OS X).



Η βασικότερη όμως διαφορά του Google Chrome OS (εν συντομία GCOS) σε σχέση με τα πατροπαράδοτα / κλασσικά Λ.Σ. είναι ότι δεν ασχολείται καθόλου ο χρήστης με τα αρχεία του ή καλύτερα δεν αγχώνεται για το που βρίσκονται ούτε και για το αν έχουν χαθεί / σβηστεί ή ακόμα και μολυνθεί από κάποιο ιό. Γιατί; Διότι απλά δεν βρίσκονται καν στον υπολογιστή του αλλά στο «ιντερνετικό νέφος» της Google (Google Cloud), που εστί «κάπου μέσα στο αχανές αποθηκευτικό τοπίο των server της Google» αποθηκεύονται τα πολύτιμα αρχεία, έτοιμα για χρήση ανά πάσα στιγμή από τον ιδιοκτήτη τους. Ακριβώς λόγω χρήσης του Cloud για την αποθήκευση αλλά και για το «φόρτωμα» όλων των προγραμμάτων (που και αυτά δεν υπάρχουν στον υπολογιστή, αλλά «φορτώνονται» από το νέφος μέσω της σύνδεσης στο Internet) ο κάθε χρήστης μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στα αρχεία, προγράμματα και υπηρεσίες του από οποιονδήποτε GCOS υπολογιστή, αρκεί να εισάγει στην αρχική οθόνη το username και το password του (ένα από τα κυριότερα σημεία / ανέσεις του Cloud Computing).

Περνώντας στο θέμα της διαθεσιμότητας, η Google τοποθετεί χρονικά την έλευση του GCOS στα τέλη του επόμενου χρόνου, ενώ δήλωσε πως θα υποστηρίζονται μόνο σκληροί δίσκοι SSD (οι κλασσικοί σκληροί είναι εκτός υποστήριξης) και υπολογιστές βασισμένοι σε CPU τύπου x86 και ARM. Επίσης, δεν θα υποστηρίζονται όλες οι περιφερειακές συσκευές που κυκλοφορούν στην αγορά αλλά μόνο η «Google εγκεκριμένες συσκευές». Βέβαια αφής στιγμής το GCOS από εχτές κηρύχθηκε ότι ανήκει πλέον στην οικογένεια του «ανοιχτού λογισμικού» κάτι που σημαίνει ότι όλο και κάποιος «καλοθελητής» προγραμματιστής θα προσφέρει υποστήριξη για περισσότερες συσκευές.
Προς το παρόν οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κατεβάσουν το Google Chrome OS από αυτή τη διεύθυνση: http://gdgt.com/google/chrome-os/download/ αλλά η χρήση γίνεται μόνο αν έχετε εγκαταστήσει το VMWare στον υπολογιστή (Windows / Mac / Linux) και το τρέξετε μέσω αυτού.


zougla.gr

Σοκ αλλά και δυσπιστία από τη φρικτή ιστορία του Περού

Συμμορία σκότωνε ανθρώπους και πωλούσε το λίπος τους

Σοκ στην κοινή γνώμη του Περού εξακολουθεί να προκαλεί η ιστορία φρίκης που αποκαλύφθηκε με τη συμμορία που σκότωνε ανθρώπους και πωλούσε το λίπος τους, αν και ορισμένοι ειδικοί εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο η συγκεκριμένη ιστορία ευσταθεί.

Το ανθρώπινο λίπος, που θεωρείτο άλλοτε πολύτιμο για την παραγωγή καλλυντικών, αλλά και για ιατρικές χρήσεις, συλλεγόταν τους προηγούμενους αιώνες από τα πτώματα κρατούμενων που εκτελούνταν μια σκοτεινή ιστορική παράδοση που ορισμένοι λένε ότι μπορεί να ενέπνευσε τη συμμορία.

Τα μέλη της συμμορίας αυτοαποκαλούνταν Los Pishtacos. Στην μυθολογία των πολιτισμών των Άνδεων, ο πιστάκο είναι κάτι σαν μπαμπούλας ή βαμπίρ, ένας ανθρωπόμορφος διάβολος, συνήθως λευκός, που δολοφονεί για να κλέψει το λίπος ή να κομματιάσει τις σορούς των ιθαγενών. Η έννοια προέρχεται από την λέξη pishtay, η οποία στα Κέτσουα σημαίνει αποκεφαλισμός, διαμελισμός, ή κόψιμο του λαιμού.

Ο Σεράπιο Βεραμέντι, ένας από τους υπόπτους που συνελήφθησαν και φέρεται να είχε ηγετικό ρόλο στη συμμορία, προκάλεσε ανατριχίλα με την ομολογία του. Ακόμα και βετεράνοι περουβιανοί αστυνομικοί είπαν πως πρόκειται για την πιο μακάβρια ιστορία που έχουν ακούσει ποτέ.

Ορισμένοι αστυνομικοί εξέφρασαν αμφιβολίες για το αν η υπόθεση στέκει. Ο διευθυντής πάλι του τμήματος εγκληματικών ερευνών υπογράμμισε πως οι αρχές πιστεύουν ότι πράγματι υπήρξαν δολοφονίες σαν κι αυτές που περιέγραψε ο Βεραμέντι. Σημείωσε, πάντως, ότι δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να εκτιμηθεί επακριβώς πόσους ανθρώπους δολοφόνησαν τα μέλη της συμμορίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου του Περού εμφανίστηκε δύσπιστος. Όπως σημείωσε, οι κλινικές πλαστικής χειρουργικής συχνά αποκτούν μεγάλες ποσότητες λίπους από χειρουργικές επεμβάσεις λιποαναρρόφησης και τις πετούν διότι δεν υπάρχει αγορά που να τις χρειάζεται.

Η αστυνομία φοβάται πως η συμμορία ενδέχεται να δρούσε επί χρόνια, ίσως ακόμα και δυο δεκαετίες, και δεν αποκλείουν την ανάμιξή της στις εξαφανίσεις, επί σειρά ετών, 60 αγροτών στις επαρχίες Ουανούκο και Πάσκο, στα βουνά όπου ζούσαν οι ύποπτοι που συνελήφθησαν.

Ο Βεραμέντι υποστήριξε ότι η συμμορία συνέλεξε περίπου 17 λίτρα ανθρώπινου λίπους που ήλπιζε να πουλήσει σε εταιρίες που παράγουν προϊόντα ομορφιάς -ορισμένες εκ των οποίων είπε πως βρίσκονται στην Ευρώπη- με αντίτιμο 15.000 δολάρια το λίτρο.

Επτά ύποπτοι παραμένουν ασύλληπτοι.
skai.gr

Χωρίς προβλήματα η επαναλειτουργία του επιταχυντή

Τα πρωτόνια "κυκλοφορούν" και πάλι στο CERN

Μία πρώτη δέσμη πρωτονίων διέτρεξε χωρίς προβλήματα και νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν το μεγαλύτερο επιταχυντή σωματιδίων στον κόσμο, ο οποίος τέθηκε την Παρασκευή ξανά σε λειτουργία έπειτα από μία διακοπή 14 μηνών εξαιτίας μιας σοβαρής βλάβης, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Έρευνας (CERN).

"Μία δέσμη η οποία κινείτο στη φορά των δεικτών του ρολογιού παρήχθη στις23:00 ώρα Ελλάδας της Παρασκευής. Είναι ένα σημαντικό στάδιο στην προοπτική των πρώτων αποτελεσμάτων φυσικής στον LHC (Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων) που αναμένονται το 2010", αναφέρει το CERN σε μία ανακοίνωση.

Καθώς οι πρώτες δοκιμές έγχυσης σωματιδίων ήταν αποφασιστικές, το CERN αποφάσισε να επισπεύσει κατά μερικές ώρες την κυκλοφορία της δέσμης. "Είναι θαυμάσιο να βλέπεις να κυκλοφορούν και πάλι πρωτόνια στον LHC", ανέφερε ο γενικός διευθυντής του CERN, Ρολφ Χόιερ.

"Έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε προκειμένου να αρχίσουμε να κάνουμε φυσική, αλλά αυτό το ξεκίνημα είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός", πρόσθεσε.
skai.gr

"Γίνε κι εσύ Αριανός..."

Ιστοσελίδα που θα επιτρέπει στους χρήστες να εξερευνούν τον Άρη δημιούργησαν η ΝΑΣΑ και η Microsoft

Έναν διαδραστικό δικτυακό τόπο, ο οποίος θα επιτρέπει στους χρήστες να εξερευνήσουν τον Κόκκινο πλανήτη δημιούργησαν η NASA και η Microsoft, σύμφωνα με ανακοίνωση της διαστημικής υπηρεσίας των ΗΠΑ και της παγκοσμίου φήμης εταιρείας λογισμικού.

Η ιστοσελίδα που ονομάζεται "Be a Martian" (Γίνε ένας Αριανός) προσκαλεί το κοινό να βοηθήσει τους ερευνητές στη δουλειά τους, με το να βελτιώσουν για παράδειγμα τους χάρτες του Άρη.

"Ζούμε σε μία εποχή όπου όλος ο κόσμος μπορεί να είναι ένας εξερευνητής", δήλωσε ο Νταγκ Μακουίστον, επικεφαλής του προγράμματος εξερεύνησης του Άρη της NASA, προσθέτοντας, ότι "οι άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν την ικανότητα να ενισχύσουν τις προσπάθειες των μελών των επιστημονικών ομάδων".

Για παράδειγμα, οι διαδικτυακοί επισκέπτες μπορούν να μετρήσουν τον αριθμό των κρατήρων του Άρη.

"Μία συνεργασία των χιλιάδων συμμετεχόντων μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να κάνουν τους χάρτες πιο ακριβείς", αναφέρει η ανακοίνωση της NASA και της Microsoft.

"Υπάρχουν τόσα πολλά στοιχεία από τον Άρη και παρά το γεγονός ότι υπάρχει ένας στρατός παρατηρητών για να εξετάσουν αυτές τις πληροφορίες, η βοήθεια στην ταξινόμηση και την αποκρυπτογράφηση είναι πολύ σημαντική", δήλωσε ο Μισέλ Βιότι της NASA.

"Το ενδιαφέρον αυτής της εμπειρίας δεν είναι μόνο η ανακάλυψη του Άρη από το κοινό αλλά και η ενθάρρυνση πολλών ομάδων ανθρώπων να βοηθήσουν στην εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα τα οποία οι υπολογιστές δε μπορούν επιλύσουν μόνοι τους", σημείωσε ο Μαρκ Μέρκιουρι, υπεύθυνος καινοτομίας της Microsoft.

Η ιστοσελίδα περιέχει εκατοντάδες χιλιάδες φωτογραφίες από τον Κόκκινο πλανήτη, πολλές από τις οποίες δεν έχουν δημοσιευθεί ποτέ.
skai.gr

ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΙΣ ΣΚΑΛΕΣ ΘΑ ΔΙΑΛΕΓΑ............

Τα πέντε "θηρία" του πλανήτη

Οι πιο γρήγοροι υπολογιστές στον κόσμο

Τρία αμερικανικά υπολογιστικά "τέρατα", βρίσκονται πρώτα στη λίστα με τους ταχύτερους υπολογιστές στον πλανήτη, ενώ στο παιχνίδι μπήκε δυναμικά η Κίνα, καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση, άλλη μία ένδειξη ότι αποτελεί ανερχόμενη δύναμη.

Η ταξινόμηση των υπερ-υπολογιστών γίνεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα και συντάσσεται ο σχετικός κατάλογος "Top 500 Supercomputers". Η λίστα κυριαρχείται από τις ΗΠΑ, που διαθέτουν οκτώ σούπερ-υπολογιστές στην πρώτη δεκάδα και 277 συνολικά από τα 500 ταχύτερα "τέρατα" που καταγράφονται διεθνώς. Η Ευρώπη έχει 153 υπερ-υπολογιστικά συστήματα, εκ των οποίων τα περισσότερα (44) βρίσκονται στη Βρετανία.

Συγκριτικά, ο Νο 1 αμερικανικός υπερυπολογιστής "Κρέι" (Cray) με την ονομασία "Jaguar", διαθέτει 224.162 επεξεργαστές και ταχύτητα 1.759 "πέταφλοπς" (petaflops). Χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, για κλιματολογικές έρευνες, αναλύσεις για νέα υλικά και έρευνες στην πυρηνική ενέργεια. Η μνήμη του φθάνει τα 362 τεραμπάιτ (σχεδόν τριπλάσια από αυτήν του δεύτερου μεγαλύτερου σούπερ-υπολογιστή). Χάρη στις ευρυζωνικές συνδέσεις, ερευνητές από όλο τον κόσμο μπορούν να έχουν πρόσβαση στον "Τζάγκουαρ".

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο "Δρομέας" (Roadrunner) του Εθνικού Εργαστηρίου Λος Άλαμος (που ανήκει στο υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ), ένα μηχάνημα της "Αϊ-Μπι-Εμ" (ΙΒΜ) με 122.400 επεξεργαστές και 1.042 petaflops. Χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ καθώς και για έρευνες στην αστρονομία, τη γενετική και την κλιματική αλλαγή.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο "Kraken XT5" του πανεπιστημίου του Τενεσί των ΗΠΑ και στην τέταρτη θέση παγκοσμίως ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός υπολογιστής, ο "Jugene", του γερμανικού ερευνητικού κέντρου «Forschungszentrum Juelich», ένας ΙBM BlueGene/P με 294.912 επεξεργαστές (περισσότερους από κάθε άλλο στον κόσμο) και 825,5 teraflops, σύμφωνα με το BBC. Ένα teraflop είναι ισοδύναμο με 1.000 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο, ενώ ένα teraflop ισοδυναμεί με 1 τρισεκατομμύριο υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο.

Τέλος, την πέμπτη θέση καταλαμβάνει ο κινεζικός Τιανχέ-1, που βρίσκεται εγκατεστημένος στο Εθνικό Κέντρο Σούπερ-Υπολογιστών στην πόλη Τιανζίν και ασχολείται κυρίως με την αναζήτηση κοιτασμάτων πετρελαίου και την προσομοίωση σχεδίων κατασκευής νέων αεροσκαφών, διαθέτει 71.680 επεξεργαστές και έχει ταχύτητα 563,1 "τέραφλοπς" (teraflops).
skai.gr

Ο αναλυτικός κατάλογος των 500 μεγαλύτερων και ταχύτερων υπολογιστών του κόσμου στη διεύθυνση: http://www.top500.org/list/2009/11/100

Οι χορτοφάγοι έχουν πιο αδύνατα κόκαλα

Η διαφορά σε πυκνότητα οστών ήταν 5% ανάμεσα στους καθαρά χορτοφάγους και τους κρεατοφάγους

Οι χορτοφάγοι έχουν λίγο πιο αδύνατα κόκαλα από τους κρεατοφάγους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που έγινε από Αυστραλούς και Βιετναμέζους επιστήμονες, με δείγμα 2.700 άτομα.

Σύμφωνα με την έρευνα, η διαφορά σε πυκνότητα οστών ήταν 5% ανάμεσα στους καθαρά χορτοφάγους και τους κρεατοφάγους, ενώ ουσιαστικά δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ των κρεατοφάγων και των χορτοφάγων που η διατροφή τους περιείχε αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Εκείνο το οποίο δεν έχει εξακριβωθεί είναι αν η μικρότερη πυκνότητα οστών συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο προσβολής από οστεοπόρωση.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι περαιτέρω έρευνες επί του θέματος θα δώσουν ίσως την απάντηση.
skai.gr

Ποινική δίωξη για το Indymedia

Ποινική δίωξη εναντίον του Πρύτανη, και των δυο αντιπρυτάνεων, του EMΠ

Ποινική δίωξη για την πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορία της παράβασης καθήκοντος ασκήθηκε από την Εισαγγελία σε βάρος του πρύτανη Κ. Μουτζούρη και των αντιπρυτάνεων του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Γ. Πολύζου και Γερ. Σπαθή.

Η υπόθεση αφορά τη χρήση του server του Πολυτεχνείου για την λειτουργία του διαδικτυακου τόπου Indymedia.

Η δίωξη ασκήθηκε μετά το πέρας προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργήθηκε με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου

"Η πρυτανεία θα αντιταχθεί στις προσπάθειες που εμφανίσθηκαν απρόοπτα για την επιβολή λογοκρισίας στα μηνύματα που εκπέμπονται απο το χώρο του Ιδρύματος", αναφέρει σε ανακοίνωση του ο πρύτανης του πολυτεχνείου Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ο οποίος έκανε λόγο για "πολιτική δίωξη".
skai.gr

Σεισμός 4,1 ρίχτερ κοντά στο Αίγιο

ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ......??? ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΤΣΙΑΠΑ



ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΟ

Έγινε σεισμός 4,1 ρίχτερ κοντά στο Αίγιο

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Εξέγερση του Πολυτεχνείου


Το μνημείο του αγώνα των φοιτητών στο προαύλιο του Πολυτεχνείου

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 ήταν μια μαζική διαδήλωση λαϊκής αντίθεσης στο καθεστώς της Χούντας των Συνταγματαρχών. Η εξέγερση ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου 1973, κλιμακώθηκε σχεδόν σε αντιχουντική επανάσταση και έληξε με αιματοχυσία το πρωί της 17ης Νοεμβρίου, μετά από μια σειρά γεγονότων που ξεκίνησαν με την είσοδο αρμάτων μάχης στον χώρο του Πολυτεχνείου.



Τα αίτια

Η Ελλάδα βρισκόταν από τις 21 Απριλίου 1967 υπό τη δικτατορική διακυβέρνηση του στρατού, ενός καθεστώτος που είχε καταργήσει τις ατομικές ελευθερίες, είχε διαλύσει τα πολιτικά κόμματα και είχε εξορίσει, φυλακίσει και βασανίσει πολιτικούς και πολίτες με κριτήριο τις πολιτικές τους πεποιθήσεις.

Το 1973 βρίσκει τον ηγέτη της χούντας, Γεώργιο Παπαδόπουλο να έχει ξεκινήσει μια διαδικασία "φιλελευθεροποίησης" του καθεστώτος, η οποία συμπεριλάμβανε την αποφυλάκιση των πολιτικών κρατουμένων και την μερική άρση της λογοκρισίας, καθώς και υποσχέσεις για νέο σύνταγμα και εκλογές για επιστροφή σε πολιτική διακυβέρνηση. Στελέχη της αντιπολίτευσης, μπόρεσαν έτσι να ξεκινήσουν πολιτική δράση ενάντια της χούντας. [1]

Η χούντα, στην προσπάθειά της να ελέγξει κάθε πλευρά της πολιτικής, είχε αναμιχθεί στον φοιτητικό συνδικαλισμό από το 1967, απαγορεύοντας τις φοιτητικές εκλογές στα πανεπιστήμια, στρατολογώντας υποχρεωτικά τους φοιτητές και επιβάλλοντας μη εκλεγμένους ηγέτες των φοιτητικών συλλόγων στην Eθνική Φοιτητική Ένωση Eλλάδας (ΕΦΕΕ). [2] Αυτές οι ενέργειες όπως είναι φυσικό δημιούργησαν έντονα αντιδικτατορικά αισθήματα στους φοιτητές, όπως τον φοιτητή Γεωλογίας Κώστα Γεωργάκη, ο οποίος αυτοπυρπολήθηκε δημόσια το 1970 στην Γένοβα της Ιταλίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στη χούντα. [3] Με αυτή την εξαίρεση, η πρώτη μαζική δημόσια εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στη χούντα ήρθε από τους φοιτητές στις 21 Φεβρουαρίου 1973.

Οι αναταραχές ξεκίνησαν λίγο νωρίτερα, στις 5 Φεβρουαρίου, όταν οι φοιτητές του Πολυτεχνείου αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματά τους. Στις 13 Φεβρουαρίου γίνεται διαδήλωση μέσα στο Πολυτεχνείο και η χούντα παραβιάζει το πανεπιστημιακό άσυλο, δίνοντας εντολή στην αστυνομία να επέμβει. 11 φοιτητές συλλαμβάνονται και παραπέμπονται σε δίκη. Με αφορμή αυτά τα γεγονότα, στις 21 Φεβρουαρίου, περίπου τρεις με τέσσερις χιλιάδες φοιτητές της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κατέλαβαν το κτίριο της σχολής στο κέντρο της Αθήνας επί της οδού Σόλωνος, ζητώντας ανάκληση του νομού 1347 που επέβαλε την στράτευση «αντιδραστικών νέων», καθώς 88 συμφοιτητές τους είχαν ήδη στρατολογηθεί με τη βία. Από την ταράτσα του κτιρίου απαγγέλλουν τον ακόλουθο όρκο: «Εμείς οι φοιτηταί των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ορκιζόμαστε στo όνομα της ελευθερίας να αγωνισθούμε μέχρι τέλους για την κατοχύρωση: α) των ακαδημαϊκών ελευθεριών, β)του πανεπιστημιακού ασύλου, γ) της ανακλήσεως όλων των καταπιεστικών νόμων και διαταγμάτων.» Η αστυνομία έλαβε εντολή να επέμβει και πολλοί φοιτητές σε γύρω δρόμους υπέστησαν αστυνομική βία, χωρίς όμως τελικά να παραβιαστεί το πανεπιστημιακό άσυλο. Τα γεγονότα στη Νομική αναφέρονται συχνά ως προάγγελος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. [4][2]

Η εξέγερση των φοιτητών επηρεάστηκε επίσης σημαντικά και από τα νεανικά κινήματα της δεκαετίας του '60, και ειδικά από τα γεγονότα του Μάη του '68.[5]

Τα γεγονότα

Polytexneio.JPG

Στις 14 Νοεμβρίου 1973 φοιτητές του Πολυτεχνείου αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματα και άρχισαν διαδηλώσεις εναντίον του στρατιωτικού καθεστώτος. Καθώς οι αρχές παρακολουθούσαν αμέτοχες, οι φοιτητές που αυτοαποκαλούνταν «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», οχυρώθηκαν μέσα στο κτίριο της σχολής επί της οδού Πατησίων και ξεκίνησαν τη λειτουργία του ανεξάρτητου ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου. Ο πομπός κατασκευάστηκε μέσα σε λίγες ώρες στα εργαστήρια της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών από τον Γιώργο Κυρλάκη. Το, πλέον ιστορικό, μήνυμά τους ήταν: «Εδώ Πολυτεχνείο! Λαέ της Ελλάδας το Πολυτεχνείο είναι σημαιοφόρος του αγώνα μας, του αγώνα σας, του κοινού αγώνα μας ενάντια στη δικτατορία και για την Δημοκρατία». Εκφωνητές του σταθμού ήταν η Μαρία Δαμανάκη, ο Δημήτρης Παπαχρήστος και ο Μίλτος Χαραλαμπίδης. [6]

Στις 3 π.μ. της 17ης Νοεμβρίου αποφασίζεται από την μεταβατική κυβέρνηση η επέμβαση του στρατού και ένα από τα τρία άρματα μάχης που είχαν παραταχθεί έξω από τη σχολή, γκρεμίζει την κεντρική πύλη. Όπως φαίνεται και στο ιστορικό φιλμ που τράβηξε παράνομα Ολλανδός δημοσιογράφος, το άρμα μάχης AMX 30 έριξε την σιδερένια πύλη τη στιγμή που επάνω βρίσκονταν ακόμα φοιτητές. Ο σταθμός του Πολυτεχνείου έκανε εκκλήσεις στους στρατιώτες να αψηφήσουν τις εντολές των ανωτέρων τους και στη συνέχεια ο εκφωνητής απήγγειλε τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο. Η μετάδοση διακόπηκε με την είσοδο του άρματος στον χώρο της σχολής. Οι φοιτητές βλέποντας το άρμα μάχης να εισβάλλει, ακολουθούμενο από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ρίχνουν την πόρτα του Πολυτεχνείου στην οδό Στουρνάρη και αρχίζουν να εξέρχονται μαζικά. Οι αστυνομικές δυνάμεις επιτίθενται στους φοιτητές, την έξοδο των οποίων αποφασίζουν (σύμφωνα και με το πόρισμα του εισαγγελέα Τσεβά) να περιφρουρήσουν κάποιοι από τους στρατιώτες που βρίσκονταν στην περιοχή, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις επενέβησαν και εναντίον των αστυνομικών που βιαιοπραγούσαν στους φοιτητές. Πολλοί φοιτητές βρίσκουν καταφύγιο σε γειτονικές πολυκατοικίες. Ελεύθεροι σκοπευτές της αστυνομίας ανοίγουν πυρ από γειτονικές ταράτσες, ενώ άνδρες της ΚΥΠ καταδιώκουν τους εξεγερθέντες. [7][8]

Οι νεκροί του Πολυτεχνείου

Στρατιώτες και αστυνομικοί έβαλαν με πραγματικά πυρά κατά πολιτών μέχρι και την επόμενη μέρα, με συνέπεια αρκετούς θανάτους στον χώρο γύρω από το Πολυτεχνείο, αλλά και στην υπόλοιπη Αθήνα. Η πρώτη επίσημη καταγραφή τον Οκτώβριο του 1974, από τον εισαγγελέα Δημήτρη Τσεβά, εντόπισε 18 επίσημους ή πλήρως βεβαιωθέντες νεκρούς και 16 άγνωστους "βασίμως προκύπτοντες"[9]. Ένα χρόνο αργότερα ο αντιεισαγγελέας εφετών Ιωάννης Ζαγκίνης έκανε λόγο για 23 νεκρούς, ενώ κατά τη διάρκεια της δίκης που ακολούθησε προστέθηκε ακόμη ένας. Οι πρώτες (δημοσιογραφικές) προσπάθειες για την καταγραφή των γεγονότων μιλούσαν για 59 νεκρούς ή και 79 θύματα, με βάση τον κατάλογο Γεωργούλα. [10] Σύμφωνα με έρευνα το 2003 του διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Λεωνίδα Καλλιβρετάκη, ο αριθμός των επωνύμων νεκρών ανέρχεται σε 23, ενώ αυτός των νεκρών αγνώστων στοιχείων σε 16.

Ο Χρήστος Λάζος υποστηρίζει ότι οι νεκροί είναι 83 και ίσως περισσότεροι. Ανάμεσά τους ο 19χρονος Μιχάλης Μυρογιάννης, ο μαθητής λυκείου Διομήδης Κομνηνός και ένα πεντάχρονο αγόρι που εγκλωβίστηκε σε ανταλλαγή πυρών στου Ζωγράφου. Κατά τη δίκη των υπευθύνων της χούντας υπήρξαν μαρτυρίες για τον θάνατο πολλών πολιτών κατά τη διάρκεια της εξέγερσης. Τέλος χιλιάδες σύμφωνα με εκτιμήσεις ήταν οι τραυματίες πολίτες. [11]

Η δίκη για τα γεγονότα

Στις 30 Δεκεμβρίου του 1975 και μετά από ακροαματική διαδικασία διόμισυ μηνών και διάσκεψη 6 ημερών ενώπιον του πενταμελούς εφετείου Αθηνών, εκδόθηκε η απόφαση του δικαστηρίου το οποίο κήρυξε ένοχους τους 20 από τους 32 κατηγορούμενους, ενώ αθώωσε άλλους 12. Οι κύριες ποινές που επιβλήθησαν:

  • Δημήτριος Ιωαννίδης (αρχηγός της ΕΣΑ την περίοδο της εξέγερσης): 7 φορές ισόβια για ηθική αυτουργία σε 7 ανθρωποκτονίες από πρόθεση και 25 χρόνια κάθειρξη κατά συγχώνευση για ηθική αυτουργία σε 38 απόπειρες ανθρωποκτονιών και πρόκληση διάπραξης κακουργημάτων, καθώς και διαρκής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.
  • Γεώργιος Παπαδόπουλος (εν ενεργεία δικτάτορας την περίοδο της εξέγερσης): 25 χρόνια κάθειρξη για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονίες από πρόθεση και απόπειρες ανθρωποκτονιών, καθώς και δεκαετής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.
  • Σταύρος Βαρνάβας (αντιστράτηγος Ε.Α.): 3 φορές ισόβια για ηθική αυτουργία σε 3 ανθρωποκτονίες από πρόθεση και 25 χρόνια κάθειρξη κατά συγχώνευση για ηθική αυτουργία σε 17 απόπειρες ανθρωποκτονιών και πρόκληση διάπραξης κακουργημάτων, καθώς και διαρκής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.
  • Νικόλαος Ντερτιλής (ταξίαρχος Ε.Α.): Ισόβια κάθειρξη και διαρκής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για ανθρωποκτονία από πρόθεση του φοιτητή Μυρογιάννη.
  • Άλλοι τέσσερις ανώτατοι αξιωματικοί σε 25 χρόνια κάθειρξη κατά συγχώνευση για ηθική αυτουργία σε συνολικά 12 ανθρωποκτονίες και 56 απόπειρες ανθρωποκτονιών, καθώς και δεκαετής στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων.
  • Άλλοι 12 κατηγορούμενοι σε μικρότερες ποινές, από 5 μήνες έως 10 χρόνια κάθειρξη για διάφορες κατηγορίες, κυρίως για ηθική αυτουργία σε επικίνδυνες σωματικές βλάβες. Οι ποινές κάτω του ενός έτους, ήταν εξαγοράσιμες. [12]

wikipedia

Παραπομπές

  1. Σπύρος Σακελλαρόπουλος, «Τα αίτια της πτώσης της δικτατορίας», Ελευθεροτυπία, 20 Απριλίου 2007. Ανακτήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2007.
  2. 2,0 2,1 Sansimera.gr, «Η κατάληψη της νομικής». Ανακτήθηκε στις 11/10/2007.
  3. Sansimera.gr, «Βιογραφίες - Κώστας Γεωργάκης». Ανακτήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2007.
  4. Το Καποδιστριακό, «Εκδήλωση μνήμης για τα γεγονότα της Νομικής Σχολής την 21η Φεβρουαρίου», 1 Μαρτίου 2007. Ανακτήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2007.
  5. Πέτρος Ευθυμίου, «Μάης '68: Ο απόηχος στην Ελλάδα», Το Βήμα, 10 Μαΐου 1998. Ανακτήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2007.
  6. Αθήνα 9.84 - Μουσείο Ραδιοφωνίας, - «Ραδιοσταθμός "Εδώ Πολυτεχνείο"». Ανακτήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2007.
  7. Το ΒΗΜΑ onLine, «Ο στρατιώτης-οδηγός του τανκ που γκρέμισε την πύλη του Πολυτεχνείου σπάει τη σιωπή του και μιλάει πρωτη φορα για το μακελειο της 17ης Νοεμβρίου 1973», 09 Νοεμβρίου 2003. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2007.
  8. Βλάσης Βλασίδης, «Η πολιορκία και η επέμβαση», Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2007.
  9. «14-10-1974: Πόρισμα Τσεβά για Πολυτεχνείο». Ανακτήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2008.
  10. ChiosNews.com, «Πρώτη επίσημη έρευνα για το Πολυτεχνείο», 16 Νοεμβρίου 2003.
  11. Ανακτήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2007.
  12. Χρήστος Λάζος, «Ελληνικό φοιτητικό κίνημα 1821-1973», εκδόσεις Γνώση, 1987. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2007.
  13. Εφημερίδα Μακεδονία, 31 Δεκεμβρίου 1975, σελίδες 1 και 5.